Helyi közélet

2014.01.13. 19:10

Egyelőre foltozzák a veszélyeshulladék-telepet

Lászlóháza - Hiába kötelezte azonnali óvintézkedésekre a Tiszántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a lászlóházi veszélyeshulladék-telep jelenlegi tulajdonosát, a felszámoló cégnek nem volt fedezete a munkálatok elvégzésére.

Lászlóháza - Hiába kötelezte azonnali óvintézkedésekre a Tiszántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a lászlóházi veszélyeshulladék-telep jelenlegi tulajdonosát, a felszámoló cégnek nem volt fedezete a munkálatok elvégzésére. – A helyzet sürgős megoldást kívánt, így a felügyelet szokatlan lépést tett: saját forrásból kezdte kijavítani a kerítést, összeszedni a földre szóródott mérget és megakadályozni a további kiporzást – számolt be Kelemen Béla a helyi zöldhatóság igazgatója a katasztrófavédelemmel, Dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettessel és Marjasné Endrédi Zsuzsanna, a Cash&Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt. vezérigazgatójával tett közös terepszemle után hétfőn.

A mobil wc érkezése már jelezte, hogy hosszabb távra terveznek az emberi jelenléttel a lászlóházi veszélyeshulladék-lerakó telepen, ahol múlt héten még egy lélek sem volt. Hétfőn már beszegték a kerítés hézagait, amelyen korábban könnyedén besétálhatott bárki a kétezer tonna vegyi hulladékot tároló betonplaccra. A csak felül fedett fémszerkezet oldalaira vegyvédelmi ruhába öltözött munkások húztak nejlont a hétfői terepszemle alatt, ez a kiporzást hivatott megakadályozni. – A napokban veszélyes hely őrzését is megoldjuk – mondta Kelemen Béla.

Marjasné Endrédi Zsuzsanna, a Cash&Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt. vezérigazgatója elmondta: a legfőbb cél a határ úti hulladékégető értékesítése, amelyből újabb – a megsemmisítésre fordítható – összegek folyhatnak be. – A már lekért bankgaranciaként szolgáló 25 millió forint és az értékesítésekből származó pénz előreláthatólag kevés lesz a lászlóházi telep teljes „eltüntetésére”, ezért várhatóan állami segítségre lesz szükség – fejtette ki Dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes.

HBN–HABE


Balmazújváros–Lászlóháza - Nem megfelelően tárolnak kétezer tonnányi veszélyes hulladékot.


Debrecen, 2014. január 9., csütörtök (MTI) - Fémtolvajok garázdálkodhattak a hajdú-bihari, mintegy kétezer tonna veszélyes hulladékot tároló telepen, ezért a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen - jelentette be Kelemen Béla, a felügyelőség igazgatója csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján.


Budapest, 2014. január 10., péntek (MTI) - A Greenpeace vegyi szakértője és aktivistái csütörtökön mintákat vettek a hajdú-bihari veszélyes hulladékot tároló telepen. A környezetvédő szervezet szerint az őrizetlen, romos telepről kijuthatnak a szennyező anyagok, ezért azonnali kármentesítésre szólította fel a hatóságot.


Balmazújváros-Lászlóháza - Szombaton megkezdik a munkát a Balmazújváros–Lászlóháza határában lévő veszélyes hulladék telepnél.


Balmazújváros-Lászlóháza, 2014. január 13., hétfő (MTI) - A jövő nemzedékek ombudsman-helyettese szerint az állam anyagi segítségére van szükség annak érdekében, hogy a Balmazújváros-Lászlóháza környékén tapasztalt környezetkockázat ne alakuljon át környezeti kárrá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában