Vegyi szemét szabadon

Akt.:
Szinte az összes szabályt megszegték
Szinte az összes szabályt megszegték - © Fotó: Horváth Borbála
Balmazújváros–Lászlóháza – Nem megfelelően tárolnak kétezer tonnányi veszélyes hulladékot.

Oldalánál kiszakadt műanyag tárolóból földre ömlött sárga anyag – a megtépázott felirat szerint galvániszap –, rengeteg elrozsdásodott és nyitott hordó a legkülönfélébb színű vegyi folyadékokkal telve és több száz szétszórt elem látványa fogadja a Balmazújváros–Lászlóházán található veszélyeshulladék-tároló telepre tévedőket. A közel kétezer tonna veszélyes hulladékot tároló területre bárki bejuthat, az azt körbevevő drótkerítésen embernagyságú rést vágott valaki.

A nemzeti park tőszomszédságában éktelenkedő közel másfél hektáros telep állapotára a TerepSzemle Stúdió Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Kulturális Közhasznú Egyesületet hívta fel a zöldhatóság figyelmét, amely azonban évek óta tud a problémáról és igyekszik tenni ellene. A mostani helyzet elfogadhatatlan, mivel feltehetőleg színesfémtolvajok kivágták a kerítést, bementek a telepre a talajra borogatták a hordók tartalmát – mondta Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, hozzátéve: már az sem tűrhető, hogy ilyen könnyű bejutni oda, a nagykapun csak azért van lakat, mert egy közelben lakó gazda megelégelte, hogy bárki szabadon jár ki-be a telepre, ez ellen tenni a tulajdonos kötelessége lenne.

A cég harmadik jelenlegi gazdája (előbbi kettő csődöt jelentett) a Cash and Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt., amelyet köteleznek a tároló biztonságossá tételére, körbekerítésére, amíg a zöldhatóság által lehívott banki garanciaként szolgáló 25 millió forintra kiírt közbeszerzési eljárással el nem tudják szállítani a hulladékok jelentős részét.

HBN–HaBeKétezer tonna veszélyes hulladék egy hajdú-bihari tároló telepen, a felügyelőség feljelentést tesz
Debrecen, 2014. január 9., csütörtök (MTI) – Fémtolvajok garázdálkodhattak a hajdú-bihari, mintegy kétezer tonna veszélyes hulladékot tároló telepen, ezért a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen – jelentette be Kelemen Béla, a felügyelőség igazgatója csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján.