Helyi közélet

2013.12.02. 11:16

Leletmentő expedíció

Debrecen - Dr. Pécsi Ágnes egyiptológus tartja az Ókori Egyiptomi Klub következő előadást december 3-án, 17 órától a DE Kossuth Gyakorló Iskolájában, <em>Abu Simbel és a núbiai leletmentő</em> expedíció címmel.

Debrecen - Dr. Pécsi Ágnes egyiptológus tartja az Ókori Egyiptomi Klub következő előadást december 3-án, 17 órától a DE Kossuth Gyakorló Iskolájában, Abu Simbel és a núbiai leletmentő expedíció címmel.

Az ingyenes előadáson szó lesz arról, hogy Abu Simbel monumentális templomát a XIX. dinasztia fáraója, II. Ramszesz építtette Egyiptom déli határán. Az Egyiptomtól délre eső Núbia az ókori egyiptomi állam három évezredes fennállása alatt szinte folyamatosan a birodalom része volt.

Abu Simbellel jelezni kívánták Núbia felé Egyiptom hatalmát. Az asszuáni gát építésekor azonban a megemelkedett vízszint veszélyeztette volna a templomot, ezért vált kellett „áttelepíteni.”

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában