Helyi közélet

2013.11.15. 14:00

Húsz esztendő van már a Szeredásban

Debrecen - Ingyenes jubileumi rendezvényt tart szombaton a megye egyik legismertebb népzenei együttese.

Debrecen - Ingyenes jubileumi rendezvényt tart szombaton a megye egyik legismertebb népzenei együttese.

Különösebb hírverés nélkül, a rajongóik és barátaik körében ünneplik a Szeredás együttes hivatásos működésének huszadik évfordulóját. A lemezbemutató koncert után bárki felteheti majd a maga kérdéseit a zenekar vezetőjének, Kálmán Péternek. A Napló a hét elején készített vele interjút.

Idézze fel az együttes alakulásának idejét! Mire gondoltak akkor: hobbi lesz vagy hivatás?

Kálmán Péter: A Szeredás tulajdonképpen már 1983- tól létező zenekar, de egy nagy változás következett be 1993-ban. Addig tanulás és munka után vettük kezünkbe a hangszereket, leginkább táncegyüttesek mellett és táncházakban, utána viszont hivatásszerűen folytattuk a muzsikálást, kiegészítve a magyar néphagyományokból merítkező dramatikus műsorokkal, melyekkel elsősorban a gyerekeket szólítottuk meg. Úgy is mondhatnánk, hogy ettől kezdve a zenekar több lábon állt. Az elmúlt két évtizedben elkészült 15 dramatikus játékunk, kiadtunk 6 lemezt, és számos szerkesztett műsort állítottunk össze, mindig törekedve a Szeredásra jellemző igényességre.

A rendszerváltozás körüli években sorra alakultak népzenei együttesek, de jó részük nem érte meg a 20. évfordulót. Mi van az önök sikerének hátterében? Mi különbözteti meg leginkább a Szeredást a többi együttestől?

Kálmán Péter: A rendszerváltás után valóban felpezsdült a népzenei és néptáncos élet, de ebben az időben mi már valamennyire ismertek voltunk. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy egy jól kitalált tematikával érdekesek lehetünk a nagyközönség számára. A néphagyományokra épülő dramatikus játékaink jelentették az újszerűséget. Úgy gondoltuk, ha ezek működtek ezelőtt 100–200 évvel, miért ne lenne így most is. Ráadásul ebben az időszakban az óvoda- és iskolapedagógusok is fokozottan figyeltek a magyar néphagyományokra, így a mi kezdeményezésünk találkozott az ő elképzelésükkel. Rengeteg meghívást kaptunk és kapunk a mai napig is óvodákból és iskolákból.

A táncházmozgalom igen keresetté tette a jó együtteseket. Napjainkra egy népzenei koncert már nem hat az újdonság erejével, talán kevesebb is az érdeklődő, de a rajongók többsége nagyon kitartó és nagyon igényes. Hogyan lehet megfelelni a mindig „újra éhes” közönségnek?

Kálmán Péter: Valóban szélesedett a népzenei paletta, szaporodott a népzenét játszó együttesek száma, sok kiváló fiatal tehetség is jelentkezett, ezen kívül beindult az iskolarendszerű népzenészképzés, egészen az akadémiai szintig. Hogyan lehet megfelelni a közönségnek? Jó ötletekkel, igényességgel, hitelességgel, alázattal, a hallgatóságot mindig és mindenkor tisztelve, a legkisebb településektől a legnagyobb színpadokig. Az elmúlt évek során nálunk is, mint oly sok más zenekarnál, történtek tagcserék, de mindig igyekeztünk a távozókat kiváló muzsikusokkal pótolni.

Mire a legbüszkébb az együttes történetéből, s mit emelne ki az izgalmasabb terveik közül?

Kálmán Péter: Mire vagyok a legbüszkébb? A csillogó gyermekszemekre, a tanítványaimra, a velünk együtt hajdúsági dalokat éneklő közönségre, az eltántoríthatatlan igaz barátokra, a megalkotott darabokra, kiadványokra, és nem utolsó sorban az elismerésekre. Most leginkább új betyár lemezünk utómunkálatai kötnek le, de több ötlet is kidolgozásra vár, évekre munkát és feladatot adva a Szeredás számára.

HBN-SZK


Debrecen - A Szeredás Népzenei Együttes idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában