Húsz éves a Szeredás

A Szeredás Együttes
A Szeredás Együttes - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – A Szeredás Népzenei Együttes idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

Ebből az alkalomból november 16-án (szombaton) 10 órától egész napos rendezvénysorozattal várják az érdeklődőket, a népzene szerelmeseit – kicsiket és nagyokat – a DMK Belvárosi Közösségi Házába (Kossuth u. 1.).

Program:

10.00: Alföldi Legendárium Klaszter Találkozó
15.00-17.30: Gyermekjátszó, kézműveskedés
19.00: „Rózsa Sándor felül a nyeregbe…” – a 20 éves Szeredás Népzenei Együttes lemezbemutató koncertje

A Szeredás Együttes 1993-ban alakult, tagjai néphagyományaink iránt elkötelezett előadóművészek. Gyermekműsoraikban az évkör jeles alkalmait, ünnepeit dolgozzák fel, a mai kor követelményeit figyelembe véve. E produkciókban az eredeti autentikus szövegek, népdalok és táncos betétek szerves egységet alkotnak, a közönség interaktív bevonásával. Jelmondatuk: szórakoztatva tanítani, lassan feledésbe merülő néphagyományainkat az újabb és újabb generációkkal megismertetni. Előadásaik elkészítésekor különös figyelmet fordítanak a hitelességre, mind a darabok szövegezésében, a díszletek és jelmezek elkészítésében, valamint az előadott népdalok megszólaltatásában.

A Szeredás az elmúlt 20 évben közel 2000 előadáson szórakoztatta közönségét, óvodákban, iskolákban, kis és nagy rendezvényeken, fesztiválokon. Az együttes munkásságát a Népművészet Ifjú Mestere címmel, Csokonai- és Kölcsey-díjakkal ismerték el, valamint művészeti vezetője, Kálmán Péter Cucás, a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés tulajdonosa. Az utóbbi években a magyar népmesekincs gyöngyszemeiből készített produkciókkal is színesítették műsoraikat.

Debreceni Művelődési Központ