Helyi közélet

2013.10.09. 11:39

Bizonyítanák, hogy valóban gyógyít a víz

Debrecen - Komoly szerepet szán a város egészségiparának a következő hét évben.

Debrecen - Komoly szerepet szán a város egészségiparának a következő hét évben.

Egészségipar, magas hozzáadott értékű ipar, átfogó befektetésösztönzés és élelmiszeripar – e négy fejlesztési területet célozza meg Debrecen a következő uniós költségvetési ciklusban (2014 és 2020 között).

Az erről szóló – konkrét elképzeléseket felvonultató – Innovációs Gazdaságfejlesztési Programot (IGP) csütörtökön fogadta el a közgyűlés, és pénteken mutatta be a nagyközönségnek Kósa Lajos polgármester és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. De milyen konkrét elképzeléseket is vonultat fel a IGP? Az egészségipari tervek között a sugárterápiás és a biotechnológiai központok mellett egy Termál-Terápiás Intézet is szerepel. Utóbbi jelentősége nemcsak a gyógyvízkutatásban rejlik, hanem a termálvíz hatékonyságának orvosi bizonyításában is.

Úttörő lenne

A tervek szerint külföldi, például a nagyváradi vagy a graz-i kutatóközpontokkal együttműködve valósítaná meg a Debreceni Egyetem az Innovációs Gazdaságfejlesztési Programban (IGP) csak „Termál-Terápiás Intézet”-ként aposztrofált projektet. Fellapozva az IGP-t kiderül, a cívisvárosban létrehozott egészségipari klaszter fő célkitűzése, hogy „tudományosan megalapozott termál-egészségipari szolgáltatásokat kínáljon”. Mert véleményük szerint „a legtöbb szolgáltató ugyanazt kínálja”, ráadásul, mint fogalmaznak, „leginkább csak marketing szinten megfogalmazott” jótékony hatással.

A következő uniós ciklus (2014–2020) pénzügyi forrásaiból tehát szeretnének létrehozni egy olyan intézetet Debrecenben, ami a termálvíz-terápia kutatására szakosodik, ahol képesek lennének „előállítani” a különböző kezelések orvosi bizonyítékait, megteremve ezzel a „klinikai hátteret”. Magyarországon egyelőre nincs ilyen intézmény.

Állatkísérletek

De mit is tartalmazna az intézet? Egy termálvíz-analitikai és vízminősítő laboratóriumot, a termálvízre épülő terápiás (anyagcsere-betegségek, mozgásszervi betegségek, emésztőrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, idegrendszeri megbetegedések) megközelítések állatkísérletes lehetőségeit, valamint járóbetegek illetve vendégek számára kialakított, jól felszerelt vizsgálóhelyiségeket – olvasható az IGP-ben a lajstrom.

A nagyszabású tervek szerint a létesítmény „fel tudná vállalni a teljes magyar gyógyvízkincs terápiás indikációk (javallat, tájékoztatás – a szerk.) irányában történő feltérképezését”. Hogy mikor, mennyiből és hol valósulna meg a projekt, azt nem tartalmazza az Innovációs Gazdaságfejlesztési Program. Egy biztos, 2014 és 2020 között valamikor kiderül(het).

HBN–FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában