Helyi közélet

2013.08.08. 19:05

Tüzelős-ól, a hagyományok őrzője

Tiszacsege - Idén is hagyományos programokkal, játékokkal készültek a Tüzelős-ól Múzeumba a Csege Napok szervezői.

Tiszacsege - Idén is hagyományos programokkal, játékokkal készültek a Tüzelős-ól Múzeumba a Csege Napok szervezői.

Szilágyi Sándor polgármester üdvözlő beszédével nyitotta meg a napot és köszöntött minden érdeklődőt az előző napi mulatság (csütörtöki lapunkban olvashatták) után. A nap programjai között szerepelt a helyi és térségi előadók fellépése és az udvarban található ügyességi, illetve szórakoztató játékok kipróbálása is.

A helyi előadók között tekinthették meg Huszák Dóra ének előadását, Tóth János saját készítésű citeráján való játékát, Visztra Alexandra mesemondó produkcióját, aki Mackó úr meg ordas koma történetét mondta el. A Nyugdíjas Tűzoltó Dalárda külön nótacsokorral készült a nap eseményére. Kocsis Sándor helyi lakos verset mondott, Szemán Sándor népdalokat adott elő citerán, majd a Három Rózsa Néptánccsoport tánctudásával szórakoztatta a közönséget.

Nap közben folyamatosan kóstolhatták az érdeklődők a kenyérlángost, ebédre slambucot osztottak, illetve a Nyugdíjas Klub női tagjai által készített tájjellegű süteményeket fogyaszthatták desszertként. Hagyományos ételek és sütemények sorakoztak a tálcákon, mint a csőröge (természetesen porcukorral meghintve), amely felidézte a nagyobbak gyerekkorát és ismertette azt a kicsikkel. Egy biztos, mindenki annyit evett és ivott, amennyi jólesett. A finom ebédhez az újszentmargitai Százszorszép Dalkör szolgáltatta a muzsikát.

A kalóriák ledolgozásához sok-sok játékot lehetett kipróbálni már a reggeli óráktól, mint például hordólovaglást, babzsák-reptetést, csúzlival való célba lövést, csirkepofozót, „horgászást”, patkódobálást, lépegetőt, malmozást (bábuként szárazbab és kukoricaszem szolgált) és a huszár-játékot is. A játékok mellett volt mesekunyhó, játszóház és kézműves sátor is. A múzeum épületében megtekinthettük a „Ruha útja” című kiállítást.

A nap a forró nyári idő ellenére kellemesen telt, a múzeum addig üres udvara családokkal, barátokkal bővült, akik közös élménnyel gazdagodtak a XXI. Csege Napokon is. Reméljük jövőre is itt lesznek, illetve azok is, akik most csak olvasnak róla.

HBN-Dobszai Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában