Helyi közélet

2013.04.29. 11:21

Jegyzet: Messzi cégek

<em>Az LMP közérdekű adatkéréssel fordul az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-hez, hogy megtudja, kik a kínai és vietnami állampolgárok magyarországi letelepedési kötvényeinek ügyeit intéző cég tulajdonosai. Vágó Gábor azt mondta, az Országgyűlés gazdasági bizottsága a letelepedési kötvények kibocsátásával egy Kajmán-szigeteki céget bízott meg, és offshore-ozásról beszélt. </em><strong>Szőke Tímea jegyzete</strong><em>.</em>

Az LMP közérdekű adatkéréssel fordul az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-hez, hogy megtudja, kik a kínai és vietnami állampolgárok magyarországi letelepedési kötvényeinek ügyeit intéző cég tulajdonosai. Vágó Gábor azt mondta, az Országgyűlés gazdasági bizottsága a letelepedési kötvények kibocsátásával egy Kajmán-szigeteki céget bízott meg, és offshore-ozásról beszélt. Szőke Tímea jegyzete.

Bizottsági társa, a fideszes Koszorús László hangsúlyozta: az tekinthető offshore vállalkozásnak, amelyik - ellentétben a szóban forgó céggel - nem fedi fel a tulajdonosait. Márpedig a kötvényeket értékesítő vállalkozás tulajdonosai ismertek, tapasztalatuk és feddhetetlenségük megkérdőjelezhetetlen. A rend kedvéért még vissza offshore-ozott egy kicsit, a Gyurcsány-Bajnai-kormányokkal összefüggésben.

Nincs okom kétségbe vonni a fenti üzletemberek tisztességét, a furcsa az, hogy az adóparadicsomokban tanyázó vállalatokhoz köthető kétes ügyeknek 2010-ben hadat üzenő kétharmad képviselője most lényegében a cég székhelye miatt magyarázkodik. Lássuk be, a szótárban az „offshore”-nál többek közt a Kajmán-szigetek térképe van berajzolva. Talán szerencsésebb lenne hazai intézményre, cégre bízni a kötvényeket, mert ahogy a klasszikus mondás tartja: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában