Helyi közélet

2012.08.15. 16:05

Az épület makacsabbnak bizonyult

Debrecen -  Nem sikerült megoldást találni a „Sirató asszonyok a keresztfánál” című Munkácsy festmény elhelyezésére, melyet két centiméternyi eltérés miatt nem tudtak felvinni a Déri múzeum lépcsőjén a Munkácsy terembe.

Debrecen -  Nem sikerült megoldást találni a „Sirató asszonyok a keresztfánál” című Munkácsy festmény elhelyezésére, melyet két centiméternyi eltérés miatt nem tudtak felvinni a Déri múzeum lépcsőjén a Munkácsy terembe.

A kedden Debrecenbe érkezett műtárgyat annak védelme érdekében eredeti őrzési helyére, Budapestre visszaszállítják - közölte Lakner Lajos megyei múzeumigazgató szerdai sajtóközleményében.

Mint lapunk tegnapi számában írtuk, hiába tervezték meg előzetesen a festmény útját az épületen belül a Déri Múzeum munkatársai; ugyanis a katalógusban rosszul szereplő adatokból dolgoztak.

Kölcsönbe

Az eredeti tervek szerint augusztus közepére az „Ecce Homo” és a „Krisztus Pilátus előtt” című képek mellé visszaérkezett volna a trilógia harmadik darabja, a „Golgota” is, azonban azt Pákh Imre, a kép jelenlegi tulajdonosa – egy fennálló szerződéses kötelem miatt – csak 2012. október végétől tudja kölcsönözni. Ehelyett ajálotta fel a Munkácsy Alapítvány a „Siratóasszonyok a keresztfánál” című alkotást, kiállítására az előkészületek rendben meg is történtek.

Azzal, hogy a kereten lévő kép 2 centimérrel szélesebb ez előzetesen ismert adatnál, és ezért a lépcső egy pontján nem tudják átvinni, hogy az emeleti Munkácsy Terembe szállítsák, csak a helyszínen szembesültek a szakemberek. Több ötlet is felmerült a megoldásra, de egyik sem bizonyult kivitelezhetőnek.

Akár az előtérben

„A feljárat fölötti díszkeretet sérülés nélkül nem lehetett volna eltávolítani, ezért erre a múzeum, mint a nemzeti kulturális örökség őrzője nem vállalkozott. Az ablakok méretei miatt az sem volt kivitelezhető, hogy a Kupolateremhez vezető lépcsővel szembeni ablakon emeljük be a képet. A vászon feszítőkeretről történő eltávolításáról Szentkirályi Miklós – a Munkácsy festmények egyik legismertebb restaurátora – úgy nyilatkozott, hogy ez a festmény sérülése nélkül nem lehetséges, továbbá kétséges, hogy azt újra a keretre lehet majd feszíteni. További megoldásként az impozáns bejárati részben történő kiállítás lehetősége merült fel, ahol mobil klíma- és párologtató berendezés segítségével ugyan biztosítani tudtuk volna a megfelelő körülményeket, azonban a helyiség nem megfelelő magassága miatt megdöntve kiállított festmény vászna idővel széthasadhat” – tájékoztatott Lakner Lajos.

A szóban forgó kép nélkül, de megnyílik a Munkácsy Terem kiállítása augusztus 16-án.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában