Helyi közélet

2012.07.25. 17:45

Reklámtáblák Hajdú-Biharban - Táblákat levenni, fényeket kioltani!

Debrecen - Hirtelen jött a vállalkozásoknak a reklámokra, tájékoztató táblákra vonatkozó szigor.

Debrecen - Hirtelen jött a vállalkozásoknak a reklámokra, tájékoztató táblákra vonatkozó szigor.A kormány tavaly friss rendeletet alkotott a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklám célú berendezések közutak melletti elhelyezésének szabályairól, illetve a parlament idén júliusban módosított a közlekedésre vonatkozó előírásokon. Immár lakott területen kívül a közút közepétől számított ötven méteren belül (autópálya, autóút és főútvonal esetében száz méteren belül) nem helyezhető el 4 négyzetméternél nagyobb reklám célú berendezés. Sőt, ennél kisebb sem, ha villogó, káprázást okozó fényt, futófényt mutat, nem lehet villogó vagy káprázást okozó külső fényforrással megvilágítva, s fényújságszerűen mozgó feliratokat vagy mozgó alakokat sem tartalmazhat.

A gyakorlatra fordítva ez azt jelenti, hogy például a 4-es út mellett Debrecen és Ebes között lévő Nádas Csárdáról le kellett szerelni a mintegy 3 millió forintba került fényreklámot, az Erdőspuszta Club Hotel tulajdonosa pedig fekete fóliával takarta le a 6 méter magas, másfél méter széles táblát, amiben azelőtt este világító betűk hívták fel a figyelmet a szolgáltatásra.

Egy júliusi törvénymódosítás szerint a lakott területen kívüli tiltás nem vonatkozik a benzinkutaknál elhelyezett cégjelzésre és az üzemanyagárakat tartalmazó táblákra, az épületeken, illetve azok telkén elhelyezett olyan feliratokra, amelyek az építményben működő cég nevét, jelét vagy tevékenységét jelzik, továbbá azokra a berendezésekre, amelyek kizárólag a közlekedés biztonságát elősegítő közérdekű tájékoztatást tartalmaznak.

Az utóbbi kitétel az említett vállalkozások számára felvillantotta a reményt - hátha mégis elhelyezhetnek egy táblát az ingatlanukon. A Naplót is érdekelte volna a válasz, ám az idő rövidsége miatt nem jutottunk hivatalos nyilatkozathoz. A hozzáértéktől kapott tájékoztatás szerint azonban nincs okuk bizakodni. Nem helyezhetnek ki olyan táblát, ami reklámfunkciót is betölthet.

A Club Hotelnek és a Nádas Csárdának, illetve az összes hasonló vállalkozásnak egyetlen módja marad arra, hogy jelezze kínálatát az utazóknak: a szabványoknak megfelelő közúti jelzőtábla.

 

Talán alkalmuk lesz

Érdeklődésünkre Kováts Ákos, Debrecen főépítésze – aki a maga eszközeivel a város belterületén igyekszik korlátozni a szabálytalan reklámozást – azt mondta, egyetért a szigorítással, csak azt sajnálja, hogy a közlekedéssel, és nem az építéssel vagy tájvédelemmel foglalkozó törvény szabályozza. Továbbá bízik abban, hogy a módosítások nem hozzák lehetetlen helyzetbe a vállalkozásokat, amennyiben a saját ingatlanukon alkalmuk lesz megfelelő információk közlésére.

HBN | Fotó: Derencsényi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában