Helyi közélet

2012.06.26. 10:07

Önhiki Hajdú-Biharban: Szükségük lett volna a pénzre…

Hajdú-Bihar - Szoros költségvetés és a kedvezmények minimalizálása mellett maradnak a felszínen.

Hajdú-Bihar - Szoros költségvetés és a kedvezmények minimalizálása mellett maradnak a felszínen.

Mint arról már beszámoltunk 1,1 milliárd forintot kapott megyénk 68 települése az önhiki (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatnak járó támogatás) idei első ütemében. A "kimaradt" 13 település vezetőjét kérdezve kiderült ötnek (Bakonszeg, Görbeháza, Kokad, Konyár és Nyírmártonfalva) bizony nagyon is kellene, de majd csak a 2. vagy a 3. ütemben pályáznak. A "kakukktojás" Ebesnek se jönne rosszul, de nekik nem jár (lásd keretes írásunk).

Meghiúsult pályázatok

– Szükségünk lett volna a pénzre, csak jogcímünk nem volt kérni. Most, hogy Bagamérral meghosszabbítottuk az iskola fenntartói társulásunkat december 31-ig, megint lesz – kezdte Ozsváth István, Kokad vezetője. Megjegyezte, a településnek saját polgármesteri hivatala (Létavértessel vannak körjegyzőségben) sincs, mindent megtesznek, hogy spóroljanak, mégis úgy néz ki, hogy két megnyert uniós pályázatot is vissza kell adniuk, mert a bankoktól nem kapnak hitelt, a projektek ugyanis utófinanszírozottak. – Szomorú, de nem vihetjük a falut olyan helyzetbe, hogy veszélyeztessük a működését – tette hozzá a polgármester, akitől megtudtuk az egyik pályázat ráadásul további öt határontúli települést is érint, s mivel közösen pályáztak így valószínűleg ők is elesnek az uniós projekttől.

Maradt tavalyról egy kicsi

Konyáron annyival jobb a helyzet, hogy az előző évet nyereségesen zárták, ám ennek oka a 2011. decemberében kapott önhiki 3. ütem volt, ezért is nem pályáztak idén az első körben. – Szeptemberben szeretnénk 6-7 millió forintot elnyerni majd intézményfenntartásra és működtetésre – válaszolt kérdésünkre Fülep László. A polgármester beszámolójából kiderült szigorú megtakarítási intézkedések mellett tudják tartani, hogy Konyárnak nincs 30 napon túli kifizetetlen számlája és nem görget hiányt maga előtt, ám a téli számlák miatt nem tudják "kihagyni" az önhikit.

Az iparűzési adó segít

– Lehetett volna úgy gazdálkodni, hogy legyen kifizetetlen számlánk, ami jogosulttá tett volna az első ütemben, de mi ennél felelősségteljesebbek vagyunk. Ahogyan tavaly, úgy az idén is csak a 2. ütemben pályázunk, az első félévet nagyjából egyensúlyban tartja ugyanis az iparűzési adóból származó bevétel - mondta Kövér Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere.

Megvonják a kedvezményeket

– 45-50 millió forint hiányt görgetünk, amit fokozatos igyekszünk csökkenteni, emiatt viszont népszerűtlen intézkedésekre kényszerülünk, mint például a szemétdíj kedvezményezetti körének szűkítése. Korábban minden 65 év felelttinek automatikusan járt, most viszont már ez is rászorultsági alapon működik – közölte Giricz Béla Lászlóné. A görbeházi polgármester asszony arról beszélt, hogy jövőre ugyan nem lehet működési hiánnyal számolni, mivel az új önkormányzati törvény szerint feladatfinanszírozás lesz, ám a részletekről még senki nem tudott bővebbet mondani. – Azt sem tudjuk, hogy az oktatást hogyan fogják átalakítani, így nem tudunk mást tenni, mint spórolni és bízni – tette hozzá. Emiatt nem újítanak például utakat, azoknál ugyanis 50 százalékot kellene hozzátennie az önkormányzatnak, s ezért veszik csak fel a tiszteletdíjuk felét a képviselők. – Tavaly az első és a harmadik ütemben pályáztunk, így maradt pénzünk az év elejére, tehát most a 2. ütemben kell majd kérnünk – mondta Giricz Béla Lászlóné.

 

Kattintson a képre a nagyobb táblázatért

 

Élére állítják a garast Bakonszegen is, ahol a cél, hogy hosszútávon önnfentartóvá váljon a település. Rövidtávon viszont a számlák kiegyenlítése a fontos, ehhez pedig önhiki kell – hallhattuk Gara Péter polgármestertől. A Berettyó-parti községben 13 milliós működési hiánnyal fogadták el az idei költségvetést, így a következő két ütemben számítanak a támogatásra.

 

Lenne helye Ebesen is…

Nem kérhetünk, mert nem felelünk meg a tövényben foglalt feltételnek. Ennek oka egyrészt a helyiadó-bevétel mértéke, másrészt a felhalmozási tartalék, amit azért képzünk, hogy legyen miből fejleszteni és beruházni. Pedig lenne helye Ebesen is a támogatásnak – mondta Szabóné Karsai Mária utalva arra, hogy a mintegy 4400 lélekszámú település két iskolát is működtet. Az intézményeket egyébként szeretnék jövőre is „megtartani”, ha arra lesz lehetőségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában