Helyi közélet

2012.06.26. 12:15

Önhiki Hajdú-Biharban: Csak a számlákra kellene még 75 millió

Hajdú-Bihar - Tiszacsege, Berettyóújfalu, Magyarhomorog – egy dologban hasonlítanak, mindhárom önhikis.

Hajdú-Bihar - Tiszacsege, Berettyóújfalu, Magyarhomorog – egy dologban hasonlítanak, mindhárom önhikis.

Megyénkben 68 önhibáján kívül hátrányos helyzetben (önhiki) lévő önkormányzatnak ítélt meg több mint 1,1 milliárd forintot a kormány a támogatás-sorozat első ütemében. Az összegek széles skálán mozognak az 500 ezer forinttól a 118 millióig, s ahogyan a mérték úgy a kérvényező település indoka is változó. Tiszacsegéről köztudott, hogy rossz anyagi helyzetben van, a tavaly júliusi időközi választások óta azonban ez konszolidálódni látszik.

– 114 milliót kértünk, 21,9-et kaptunk, s ezzel Tiszacsege a kiemelten támogatottak közé került. Úgy érzem arányosan osztották el a pénzt, s helyzetünk miatt odafigyel ránk a kormány – mondta a Szilágyi Sándor polgármester bízva abban, hogy a szinte létszükségletű pénz "maradékát" megkapják a 2. ütemben. – Hogy stabilizálódjon a helyzetünk még legalább 90 millió forint kellene. Csak 75 millióra rúgnak ugyanis a kifizetetlen számlák – indokolta. Megtudtuk egy éve mintegy 604 milliós hiánnyal vette át a vezetést, mára ezt 371 millió forintra tudták mérsékelni (hitelállomány: 270 millió, kifizetetlen számlák: 75 millió, 26 millió forint egyéb tartozás) nagyon szigorú gazdálkodás és új adók kivetése mellett. Szilágyi Sándor azonban pozitív hírrel is tudott szolgálni: négy hónapja nem kellett már munkabérhitelt felvenniük a fizetések kiutálásához. A legtöbbet azonban mégsem a Tisza-parti város, hanem Berettyóújfalu kapta, de visszakerült az önhikisek közé a "mintafalu" Magyarhomorog is.

HBN-FÁ

 

Önhiki Hajdú-Biharban:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában