Helyi közélet

2012.06.23. 14:00

Miként kell karbantartani a légkondicionálót?

Nem csak nyáron, télen is be kell kapcsolni időnként a légkondicionálót

Nem csak nyáron, télen is be kell kapcsolni időnként a légkondicionálót

A nyárias hőmérséklet beszökésével egyre több helyen, egyre több módon teszik fel a szolgáltatásra vállalkozók a kérdést: ellenőriztette már légkondicionálóját, megtörtént annak karbantartása? Alapvetően két műveletet, gombátlanítást, illetve töltetellenőrzést szoktak ajánlani, s amennyire lehet, elhitetik az autósokkal, hogy a légkondi is egy karbantartást igénylő rendszer, sőt, nagyon is veszélyes, gondoljunk csak a legionella baktériumra.

Az évenkénti légkondicionáló-karbantartás azonban ma olyan, mint az ötezer kilométerenként megejtett olajcsere - fölöslegesen gyakori. Egy neve elhallgatását a konkurencia haragját visszatartva elhallgatni kérő szakember véleménye szerint a jó légkondicionáló, amelyik kellően hideg, legalacsonyabb állásában legfeljebb 10 Co-os, nem büdös levegőt fúj, nem igényel karbantartást.

Annak érdekében azonban, hogy ez hosszú távon így legyen, van néhány nem is karbantartási, inkább használati szabály, amit be kell, illetve be ajánlott tartani. Az első, hogy a légkondit bizonyos időközönként, legalább kéthetente, de inkább gyakrabban használni kell, hogy a benne lévő klímagáz a vele együtt mozgó olajjal megfelelően kenje a rendszer tömítéseit, azok ne száradjanak ki és váljanak porózussá.

Érdemes is időnként használni, hiszen szárítószűrőjével a létező legjobb párátlanító a légkondicionáló - sajnos sok mai autó szellőzőrendszere erre épül, klíma nélkül már enyhe esőben sem képesek párátlanításra. Kivételek egyébként bőven vannak, dolgozhat hosszú távon jól a csak szezonálisan használt példány, és lehet gond a szinte mindig járatottal is. A hűtőközeg elszökése a hűtés enyhüléséből, illetve leginkább megszűnéséből ismerhető fel, csak enyhén hűtő légkondit nem érdemes dolgoztatni, kenés hiányában ugyanis a rendszer károsodhat. 

A mai autóknál már nem normális jelenség a közeg elillanása, ha ilyen tapasztalható, nem csupán töltetni, hanem szivárgást kerestetni is érdemes. Ha viszont a szellőzőkből kellően hideg levegő jön, a nyomáspróbának nincs értelme. Azzal ugyanis - mint kerékszelepből a nyomásellenőrzésnél - kiszökik egy kis gáz, aminek pont semmi értelme, hiszen megfelelő hűtőközeg nélkül nem hűtene jól a rendszer.

A hűtéssel egyébként nem csak a hűtőközeg miatt lehet gond, ha például a pollenszűrő eltömődött, azon nem jut keresztül kellő mennyiségű levegő, így pedig a hűsre is hiába várunk az utastérben. Valójában ez a leggyakrabban, legalább évente cserélendő tétel a légkondicionáló kapcsán. Nem csak a levegő átengedése miatt fontos, hanem azért, mert a szennyeződések, illetve a baktériumok felfogására szolgál, így időközönként velük együtt ki kell dobni. A csere rendszerint otthon is elvégezhető, lehetséges, hogy egy csavarhúzóra szükség lesz hozzá, ám amúgy elegendő a kezelési kézikönyv vonatkozó utasításait követni.

Szűrő nem csak pollen, szárítószűrő is létezik a légkondicionálóban - ennek eltömődését jelzi, ha a légkondi járatása közben nem csepeg víz az autó alá. Ha így van, szervizhez érdemes fordulni, ugyanis ezen szűrő elérése már nem gyerekjáték, s az autóban megülő víz hamar gombásodni kezd, illetve melegágya lesz a baktériumoknak, kiváltképp a már említett legionellának. Végezetül egyetlen teendő, a hűtőradiátor mosása. Évente, leginkább tavasszal érdemes megejteni

Nem csak a levegőben szálló, a lamellákat eltömítő bogarak és virágszirmok miatt, hanem azért is, mert a téli latyakkal bejutó só korróziót okoz. A bő vizes, slagos mosás bőven elegendő, jobban a gőzborotva sem fogja kitisztítani, ellenben, ha túl közelről alkalmazzuk, akkor akár a lamellák görbülését, így a hűtőjáratok lezárását is okozhatja.Az évente esedékes hagyományos mosást - használattól függően - 5-10 évente teljes, kiszereléssel, beáztatással járó is ki kell egészítse. Kiváltképp, ha a légkondi hűtője a motoré mögött van, s csak kevéssé hozzáférhető. Ha pedig eltömődnek a lamellák, ugyanúgy gyenge lesz a hűtés, mint telített pollenszűrővel, légáram lesz, csak épp a meleg nem fog tudni távozni.

Sok múlik azon, hogy mennyi levegő jut keresztül a pollenszűrőn, ezt a lehető legegyszerűbb cserélni, sokszor a kesztyűtartóba rejtik Addig azonban, amíg megvan a kívánt, semleges szagú légáram, aggódni nem kell a rendszerért. Alapvetően két dolog, a pollenszűrő rendszeres cseréje és a hűtő tisztítása javallott. A gombátlanítás - főként a különféle spray-kkel nem sokat ér. Ha valóban fertőzött a rendszer, sem a szellőzők felől, sem a beszívott levegő oldaláról nem lehet teljesen kitisztítani rendesen, ahhoz - erre szakosodott műhelyben - megbontás szükséges

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában