Helyi közélet

2008.10.03. 06:41

A debreceni Dr. House különleges betegségei

<p>Sokszor komoly nyomozói tevékenységet is igényel azon különös betegségek okának felderítése, melyeknek skálája igen széles: közel ötezer féle létezik belőlük.</p>

Sokszor komoly nyomozói tevékenységet is igényel azon különös betegségek okának felderítése, melyeknek tanszéke hazánkban kizárólag a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrumban található – tudtuk meg Pfiegler György belgyógyász szakorvostól, a 2001-ben alakult Ritka Betegségek Tanszék vezetőjétől, aki kihangsúlyozta: a „virtuális” tanszék munkájának sikere nem egyedül az ő érdeme, hanem sok orvos együtt gondolkodásában rejlik, illetve, hogy az országban több helyen is foglalkoznak ilyen jellegű különleges bajokkal.

– Ezek a kórok nagyon változatosak lehetnek: a ritka daganatoktól a genetikai betegségeken át a férgességig igen széles a skála, összesen több, mint ötezer féle létezik belőlük, így legtöbbször igen részletesen fel kell térképezni a páciens életét és szokásait – munkavégzésének helyét, hobbiját, étkezési szokásait és azt, hogy milyen helyekre utazott – ahhoz, hogy panaszai okának felderítésében egyről a kettőre jussunk – magyarázta a szakember, aki elmondta azt is, hogy az ország számos pontjáról kérnek rendszeresen tanácsot szokatlan esetekről a cívisvárosból.

Vegyük komolyan!

– A nagyon ritka betegségek sokszor elsikkadnak, mert nem találnak rá magyarázatot, esetleg a mindennaposnak látszó tünetekre sem a beteg, sem az orvos nem figyel oda, ami nagy hiba – fordítja komolyra a szót a doktor úr. – Előfordult például, hogy egy asszony lábában megjelenő csomót először zsírdaganatnak diagnosztizáltak és nem foglalkoztak vele, később, mikor panaszai komolyabbra fordultak, mintát vettek belőle, s kiderült: a csomó rosszindulatú, ekkor azonban a hölgynek már megingott a bizalma az orvosokban, ezért természetgyógyászhoz fordult, aki nem nyújtott megfelelő segítséget.

Amikor a nő combja már a normális méret háromszorosára duzzadt, akkor fordult csak hozzánk segítségért, azonban sajnos már késő volt.
Féreg az ételből
– Az egyik leglátványosabb betegsége annak a tinédzser kislánynak van, aki egy olyan izületi-kötőszöveti szindrómában szenved, amelynek hatására rendkívüli hajlékonysággal rendelkezik, betegsége azonban enyhe vérzékenységgel is jár.

Féreg okozta panaszokkal több esetben is találkoztunk: egyik betegünk Mexikóból hazatérve nagyon sokat fogyott, melynek egy, az ottani ételből a szervezetébe került féreg volt az oka, amit végül sikerült kihajtani a fiatal nőből. Az állat közel 30 centiméter hosszúságú volt. Egy másik, romániai kezeltünknek az agyában találtunk az előbbihez hasonló élősködőt – sorolta a különleges eseteket a tanszékvezető.

Ritka betegségek definíciója: Olyan, az egyénre nézve életveszélyes vagy az életminőséget jelentősen rontó betegség, melynek kezelése a kis prevalencia (előfordulási gyakoriság) miatt különös erőfeszítést igényel.

  • Szuperpasik a képernyõrõl
  • Senki sem érti, mitõl vérzik a kislány
  • Kitüntette a királynõ Dr. House-t
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában