Helyi közélet

2008.09.09. 10:02

Debreceni Hús Zrt: 124 főt küldenének el

<p>Debrecen - A Debreceni Hús Zrt. átvilágítása után az új tulajdonos arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a jelenlegi trend folytatódna, a társaság központi üzeme rövid időn belül kritikus helyzetbe kerülne, ez pedig több mint 500 alkalmazottat érintene.</p>

Ezt megelőzendő a szlovák Penta kockázatitőke-társaság a debreceni húsüzemben 124 fős létszámcsökkentést javasol, ami 72 fizikai munkást és 52 ügyviteli dolgozót érintene. A tulajdonosok a tervezett intézkedésekről már tájékoztatták a munkavállalók képviselőit.

Peter Ondro, az igazgatótanács elnöke a HAON-nak adott exkluzív interjúban arról is beszélt, hogy a Csaba Hús és a SoleMeat üzemeket is magában foglaló cégcsoport székhelyét Debrecenből Szolnokra tervezik áthelyezni.

— Tudatában vagyunk az általunk javasolt intézkedések érzékeny voltának, de a stabilizálás, a hatékonyság növelése és a cégcsoport fejlesztése érdekében elkerülhetetlennek tartjuk azokat - mondta az elnök.

Az interjú:

HAON: Milyen állapotban vette át az új tulajdonos a céget?
Peter Ondro, az igazgatótanács elnöke: A Debreceni csoportba azzal a céllal léptünk be, hogy az üzemek számára hosszútávú perspektívát és fejlesztést tegyünk lehetővé. Júniusi belépésünket követően minden alkalmazottat nyíltan tájékoztattunk arról, hogy az üzemekben mélyreható átvilágításokat kezdeményezünk. Az egyes üzemek állapota megfelel a piac jelenlegi kedvezőtlen helyzetének, amelyre elsősorban az anyagköltségek mértéktelen növekedése van hatással. Ez a kedvezőtlen helyzet leginkább a debreceni üzemenben tapasztalható, melynek gazdálkodása az utóbbi időszakban átlagosan havi 105 millió forintos veszteséget mutatott. A Csaba Hús a SzoleMeat üzemek nyereségesek, azonban náluk is felfedeztünk néhány működési hiányosságot.
Azáltal, hogy a Debreceni Hús Zrt. egy közép-európai holdingtársaság része lett, lehetősége nyílik kihasználni az erős pénzügyi hátteret úgy, hogy a kedvezőtlen irányú fejlődést áthidaljuk, és a céget új piacokhoz juttassuk.

HAON: Milyen intézkedéseket tettek/tesznek a hatékonyság javítása érdekében
PO: Szeptember 8.-án tájékoztattuk a munkavállalók képviselőit a terveinkről. Az intézkedések legnagyobb része a debreceni húsüzemet érinti, amely, ha az adott trendet folytatná, rövid időn belül kritikus helyzetbe kerülne. Ez pedig több mint 500 főt érintene. A stabilizálás érdekében javasoljuk a jelenlegi létszám csökkentését. A munkahelyek tekintetében a Csaba Hús és SzoleMeat üzemeknél csak kisebb mértékű operatív változásokra kerül sor. Ugyancsak javasoljuk az egész csoport székhelyének áthelyezését Debrecenből Szolnokra.

HAON: A létszámleépítés hány főt érint?
PO: Az átszervezés során a debreceni üzemben 124-gyel javasoljuk csökkenteni az alkalmazottak számát, ez 72 fizikai munkást, valamint 52 ügyviteli alkalmazottat érintene. Tájékoztattuk tervünkről az alkalmazottak képviselőit, a helyi önkormányzatot, valamint a nyilvánosságot. A következő napokban készek vagyunk tárgyalásokat folytatni ez ügyben, egyúttal korrekt módon együtt szeretnénk működni a munkaügyi központtal, hogy a lehető legnagyobb mértékben sikerüljön enyhíteni a csoportos létszámcsökkentéssel összefüggő következményeket

  • Az Interfruct is leépít: Debrecenben 27 főt
  • Több mint 6 ezer fős létszámleépítést jelentettek be
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában