Helyi közélet

2008.06.03. 14:36

„A kisujjamnál van pontosan a nitro„

<p>A Ford vadlova a Mustang, Amerika-szerte szinte minden férfi szívét megdobogtatja, de nincs ez másképp a világ többi részén sem. Magyarországon kuriózumnak számít a Mustang, de néhány fanatikus szert tett a vágyott Ford-táltosra. <DIA alt="Ford Mustang 75 2008.06.03." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ford_Mustang_75_2008_06_03_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ford Mustang 75 2008.06.03." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A Ford vadlova a Mustang, Amerika-szerte szinte minden férfi szívét megdobogtatja, de nincs ez másképp a világ többi részén sem. Magyarországon kuriózumnak számít a Mustang, de néhány fanatikus rajongó szert tett a vágyott Ford-táltosra. Gonda Zoltán debreceni Mustang-rajongó néhány hónappal ezelőtt cserélte „vadlovát” terepjáróért, quadért, robogóért. Érezni a hangjában az odaadást, miközben a kocsiról mesél.
Brutálisan erős
— Egy vad csaj, megéreztem az első pillanatban, amikor beleültem, Shilla a neve. Törődést igényel, szeretgetni, puszilgatni kell minden este. Minden férfiba bele van kódolva a V8 hangja-ereje. Sosem válok meg tőle, még ha gatyám se lesz, akkor sem. Harmincnégy év várakozás után (születésem óta) meglett férfiként végre az enyém. Már kölyökkoromban V8-as Ford Mustang matchboxot tologattam a padlón. ’75-ben gyártották, Svájcból ’94-ben egy honfitársam hozta haza.

Öt éven keresztül restaurálta apa és fia, szétszedték csontra, a gyári motort teljes egészében kiszedték. Beleépítettek egy V8 Cobra motort, de még ezt is szétszedték, s kovácsoltvas főtengelyt, vezérműtengelyt és dugattyúkat tettek bele. Ehhez jött még egy Edelbrock négy torkú szívósor és nagy karburátor, így érte el a motor értéke a két és fél millió forintot. Mivel a motor brutálisan erős, kapott a Mustang egy T-borg öt sebességes kéziváltót és speer differenciálművet – mindkét hátsó kerék pörög. Huszonkét litert fogyaszt városban, országúton tizenhatot.

Tartalomhoz a forma

A még nagyobb motorerőért kapott egy NOS nitro rendszert, amit a váltó nyelén, kisujjal lehet kapcsolni. Így tett szert a „baba” hatszázötven lóerőre. Negyed mérföldet tizenkét másodperc negyvenöt századmásodperc alatt tett meg nitro nélkül.( Tíz másodperc alatt a non plus ultrák mennek). A nitroval olyan az autó, mintha egy vadászgép utánégetőjét kapcsolná az ember. Aztán a karosszériát is átalakították, mivel túl erős lett a motor hozzá.

A belső teret a gyári állapotba állították vissza. A járgány hétszeres szépségdíjas (ACCH díja, A legszebb sportautó, A legszebb belső tér, Különdíj stb.) Januárban sikerült „elrabolnom” a tulajától egy Ford F 250 V8 óriás Pick up, egy quad és egy Vespa robogóért. Állandóan a Mustangokat néztem a neten. Azóta élvezem.

Padlógázra leguggol, megfeszül, hörög, és két hosszú, fekete gumicsíkot húzva lehet akár karikákat és csillagokat is alázni. És miközben rendes utazóautónak is hibátlan, szinte provokálja az ellenszenves, agresszív, felszabadultan tahó vezetést. Autóban még sosem élveztem ennyire, hogy bámulva gyűlölnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában