Helyi közélet

2008.04.11. 17:58

Javaslatok a miniszter tarsolyába

<p>Nádudvar - Igazságosabban, tehát nem politikai, hanem szakmai alapon kell rendezni a mezőgazdaság sorsát. Nem lehet jobb és baloldali agrárpolitika! Abba kell hagyni ezt a buta vitát, hogy családi gazdaság vagy nagybirtok.</p>

Hiszen az eu-ban éppen úgy működik és elfogadott a családigazdaság, mint a nagybirtok - válaszolta mezőgazdaság átpolitizáltságára utaló kérdésünkre Tabajdi Csaba, uniós parlamenti képviselő Nádudvaron, ahol az első Magyar Agrárakadémia nemzetközi fórumot vezette.
- Milyen céllal hívták életre az agrárakadémiát?
- 2013-tól változik az unió agrártámogatási rendszere. Ennek kialakításába bekapcsolódott Magyarország is.

A szaktárcának kész koncepciója van, hiszen helyettünk senki sem fogja kitalálni, hogy mi jó nekünk. Az agrárakadémia része annak a széleskörű párbeszédnek, amelynek szereplői a hazai agrárium résztvevői. Az itt tett javaslatok is benne lesznek majd Gráf József miniszter tarsolyában akkor, amikor az eu jövőbeni mezőgazdaságáról beszélnek a szakminiszterek.

Ne helyzetkövetők, hanem helyzetteremtők legyünk. Elképzeléseinkhez szövetségesek kellenek. Itt van például a francia mezőgazdasági tárca szakállamtitkára.
- Milyen feladataink vannak 2013-ig?
- Nagyon átpolitizálódott a birtok kérdés. Ezt mindenképpen rendeznünk kell. Továbbá 2013-ig el kell érnünk az unió mezőgazdasági termelésének átlagát. Gabonában már most élmezőnyben vagyunk, lemaradásunk az állattenyésztésben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában