Jól sikerült a kiképzése

2024.03.06. 15:56

Oscar-díjas alakítást nyújtott a katasztrófavédelem hajdúszoboszlói gyakorlatán Ninja, a border collie

Gyakorlat teszi a mestert – tartja a mondás.

Haon.hu

Romvárosban gyakorlatoznak a katasztrófavédelem munkatársai Hajdúszoboszlón.

Forrás: BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A szeptemberi nemzetközi INSARAG újraminősítésre készül a HUNOR csapata, ezért ismét a hajdúszoboszlói romvárosban gyakorlatoznak a katasztrófavédelem szakemberei. A műveletek csaknem nyolcvan csapattag és hat keresőkutya, valamint a MAGOR önkéntes mentőszervezet tagjainak részvételével zajlanak – írja a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

A gyakorlat forgatókönyve szerint földrengés sújtotta romos helyszínen, kaotikus körülmények között kell az alegységeknek tábort építeniük, információt szerezniük, kutatniuk, felderíteniük, valamint életet menteniük, úgy, hogy harminchat órán keresztül folyamatosan dolgoznak, nyolcórás váltásokban teljesítve a legnehezebb kihívásokat.

Felkészülnek minden eshetőségre

A gyakorlatokba ezúttal is bepillantást engedtek a szakemberek, melyről a Belügyminisztérium közösségi oldala is beszámolt. Mint írják, az egyik gyakorlaton a világ legokosabb kutyájaként számon tartott border collie, miután egy földrengés (feltételezett) helyszínén felkutatott egy sérültet, maga is bajba került. Lábára esett egy gerenda.

A hajdúszoboszlói romvárosban tartott gyakorlaton a HUNOR Mentőszervezet tűzoltóinak egészségügyi alegysége a kutyavezetővel együtt azonnal ellátta és biztonságos helyre vitte az állatot. De nem is akárhogyan! 

Rögzítették az eltört csontot, speciális kutyahordágyra helyezték, becsomagolták, mint egy szaloncukrot, és valódi kincsként, óvatosan felemelve elszállították.

Nem kell azonban senkinek kétségbe esnie, Ninja valójában nem sérült meg, mégis óriási színészi alakítást nyújtott gazdája, Orosz Viktória instrukciói alapján, és, bár úgy tűnik, nem vágyik filmes babérokra, ezt a szerepét tökéletesen hozta. – Az esemény után, a kulisszák mögött azt ugatta, hogy inkább emberkeresőset játszik a továbbiakban – írták.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldalán a mentésről készült videót bárki megtekintheti. Mindenkinek jó szívvel ajánljuk, hiszen a sokoldalú mentőkutya a nézők között is osztatlan sikert aratott.

Nagyon aranyos! Valóban Oscart ér. Kiképzőjének is nagy elismerés jár.

– fogalmazott az egyik kommentelő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában