Álfogorvosok

2024.01.31. 10:40

Nem ismerték be tettüket a magukat fogorvosnak kiadó debreceni kuruzslók

Indokolatlanul is eltávolíthatták két személy fogait, most bíróság előtt kell felelniük.

Hajnal László

A 72 éves férfit és az 51 éves nőt kuruzslással vádolja az ügyészség

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Az országos médiát is bejárta, így széles körben ismertté vált az az eset, mely során egy debreceni nőnek és fiának több fogát is kihúzták fogorvosi végzettséggel nem rendelkező személyek. A történésekről a Haon is beszámolt, 2023 decemberében pedig az áldozattá vált nő is nyilatkozott portálunknak.

A beavatkozást elvégző 72 éves férfival és az 51 éves nővel szemben eljárás indult, kuruzslással vádolja őket az ügyészség. Ritkán fordul elő, de – mint megtudtuk – ez egy létező büntetőjogi fogalom.

Szakszerű vizsgálatot sem végeztek

Az üggyel kapcsolatban szerdán reggelt tartottak előkészítő ülést a Debreceni Járásbíróságon, melynek kezdetén az ügyész ismertette a vádiratot. A 2021 nyarán történt események lényege szerint az ügy sértettje – aki akkoriban Hollandiában dolgozott – hazalátogatása alkalmával fogászati panaszai miatt ajánlás alapján felkeresett egy fogtechnikai műhelyt. Az ott technikusként dolgozó, fogorvosi gyakorlatot színlelő nő megvizsgálta a beteget és közölte, hogy több fogát ki kell húzni. A nő a beavatkozást másnapra elvállalta egy debreceni rendelőben, ahol idősebb társa, aki szintén gyakorló fogorvos érzetét keltette, egy kézitükörrel megvizsgálta az asszony fogait, majd ő is a fogak eltávolítása mellett foglalt állást.

A két személy összesen hét fogát húzta ki a gyanútlan nőnek, a beavatkozásról semmilyen dokumentációt nem készítettek, ellenben számlázás nélkül 58 ezer forintot kértek az asszonytól.

Néhány héttel később a nő szintén fogfájásra panaszkodó fiával tért vissza a műhelybe, ahol a korábban őt ellátó nő ezúttal is ránézésre állapította meg, hogy ki kell húzni négy fogát a fiúnak, sem röntgenfelvétel, sem egyéb vizsgálat elvégzését nem tartotta szükségesnek.

Másnapra időpontot is kaptak a rendelőbe, majd az egyébként nyugdíjas vádlott külön vizsgálat nélkül megkezdte a fogak eltávolítását. A második fog kihúzása közben a fog beletört az állkapcsába, emiatt a fiúnak olyan elviselhetetlen fájdalmai lettek, hogy kérte, szakítsák meg a beavatkozást. Kifizették a húszezer forintos díjat, ám ezúttal sem kaptak orvosi dokumentációt és számlát sem.

Mivel a fájdalom nem szűnt meg fia számára, szakorvoshoz fordult, aki a szájsebészetre irányította. Az ügyész szerint a foghúzás és az érzéstelenítő injekció beadása fogorvosi kompetenciában elvégzendő tevékenység, így csak fogorvos végzettségű és érvényes működési engedéllyel rendelkező személy végezheti el, amivel egyik vádlott sem rendelkezett.

Forrás: Kiss Annamarie

Több fogát feleslegesen húzták ki

Az édesanya később röntgenfelvételeket készített fogai állapotáról, mely alapján három kihúzott fogáról is kiderült, hogy azok gyökerei bent maradtak az ínyben, valamint megállapították, hogy indokolatlan volt valamennyi fog eltávolítása.

Az ügyészség  ezért kuruzslás bűntettével vádolja a két személyt, és beismerő vallomás esetén egy-egy év, két éves időtartamra felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól, illetve kérvényezte, hogy három éves időtartamra tiltsák el őket a fogász tevékenységtől.

Az ülésen jelen lévő sértett védője jelezte, polgárjogi igény kíván előterjeszteni több mint három millió forintos összegben, melynek nagy része az utólagos fogászati kezelések költsége.

Nem ismerték be a bűncselekményt

Bírói kérdésre a tárgyalóteremben tartózkodó két vádlott egyike sem kívánt vallomást tenni. Ügyvédjük álláspontja szerint az utólagosan elvégzett röntgenvizsgálati eredmények ismerete nélkül védencei nem tudnak releváns vallomást tenni. Kifogásolta, hogy az az egészségügyi szakértői vélemény, melyre a vádhatóság támaszkodik – a sértettekre vonatkozó szenzitív adatok miatt – nem megismerhető. A védő továbbá a tanúk személyes meghallgatását, illetve vallomásuk felolvasását kérte.

Mivel a vádlottak nem tettek beismerő vallomást, az ügy tárgyalási szakaszba lépett, mely márciusban folytatódik.

Forrás: Kiss Annamarie

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában