Áldozattá vált

2023.12.04. 07:00

Véresen komollyá vált a szakszerűtlen beavatkozás a debreceni páciens számára

Testileg, lelkileg és anyagilag is megviselte a pórul járt beteget a „kezelés”.

Kosztin Éva

Hiába a kellemetlen beavatkozás, nem gyanakodott a páciens

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Fogorvosi végzettség nélkül, egyszerre több egészséges fogát húzták ki a mit sem sejtő páciensnek azok az elkövetők, akik üzleti modelljüket vélhetően a gyors foghúzásokra, majd az azt követő fogpótlásokra építették. Az elkövetők ellen novemberben emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség, a sértettet telefonon kérdeztük – hogyan lett egy egyszerű fogfájásból feljelentés?

A sértett, akit nevezzünk M.-nek, elmesélte, hogyan került kapcsolatba a vádlottakkal. – Hollandiában éltem 2021 nyarán, amikor fájni kezdett a fogam, de a nyelvi akadályok miatt nem szerettem volna külföldön fogorvoshoz menni. 

A fiam egyik ismerőse Debrecenben dolgozott fogtechnikusként, ezért hozzá fordultunk, tud-e ajánlani egy megbízható fogorvost. Azt állította a fogtechnikus, hogy a munkahelyén, a fogtechnikai laborban van fogorvos is. Mehet anyukád!

 – mondták a fiamnak.

Tisztességes ajánlat

Mivel ismerős ajánlotta a szakembert, M. a legnagyobb bizalommal ült repülőre. Egy hétre jött Debrecenbe, hogy elvégezzék a kezeléseket és a fogtechnikai laborban hamar meg is született a diagnózis – a még meglévő összes saját fogat ki kell húzni!

Ezután kaptam egy címet, hogy oda menjek másnap reggel, ott lesz a foghúzás. A megadott címen a kapuban várt egy férfi és egy nő. A nő érzéstelenítőt adott be, majd a hatóidő leteltével a férfi elkezdte sorban kihúzni a fogaimat, összesen hetet. A hatodik után azért megkérdezte – mehet a hetedik?

 – folytatta M., aki beleegyezett. Hozzátette, azért vállalta, hogy ilyen nagy tételben egyszerre húzzák ki a fogait, mert szeretett volna az egy hetesre tervezett debreceni tartózkodása alatt mindent elintézni. A kezelés végén fizetett hatvanezer forintot és megbeszélte a következő időpontokat a fogpótlásokra. – Ekkor számomra még semmi nem utalt arra, hogy valójában nem fogorvosokkal állok szemben – mondta.

Pár hét múlva jött a fordulat

A fiának is megfájdult a foga, és mivel M. úgyis ment vissza fogpótlásra, együtt keresték fel a címet, ahol korábban a foghúzás történt. A helyszínen minden előzetes vizsgálat nélkül azt állapították meg, hogy a 24 éves fiatalembernek négy fogát is el kell távolítani. 

A második fog azonban beletört az állkapocsba. – Nem állt el a vérzés, ordított a fiam a fájdalomtól – emlékezett vissza M. Még aznap délután egy privát szájsebészeti klinikán kötöttek ki, itt merült fel először a gyanú, hogy megfelelő képzettség hiányában látták el őket.

Az eset nagyon megviselte M-et. – Sokat hánytam a stressztől és legalább 20 kilót fogytam, a hiányzó fogak miatt beszédhibám lett. 3,2 millió forintot költöttem a korrekciós beavatkozásokra, amik annyira felemésztették minden erőmet és időmet, hogy a munkahelyemet is elveszettem Hollandiában – mondta. M., aki úgy érezte, ezt nem hagyhatja annyiban.

– Felkerestem az érintetteket és peren kívüli megegyezést ajánlottam, de a nő egyenesen kinevetett, hogy hivatalos útra akartam terelni az ügyet. Ezután tettem feljelentést, hogy ez másokkal ne fordulhasson elő. A fiam egészséges fiatal, de ha engem ért volna egy ilyen nagy vérveszteséggel járó baleset, sokkal nagyobb baj is történhetett volna – magyarázta M, aki 30 éve cukorbeteg, magas a vérnyomása, szívritmusszabályozója van és altatásban végzett műtéten is átesett.

A feljelentés után

Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozott. A Debreceni Járási Ügyészség novemberben vádiratban indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság a nőt és a férfit felfüggesztett börtönbüntetésre, a férfit pénzbüntetésre, illetve a fogász tevékenység gyakorlásától való eltiltásra ítélje.
M. azonban nem áll meg ennyinél, jövőre kártérítési pert indít. Csalódottan jegyezte meg, hogy a legfontosabbat viszont nem lehet pénzben kifejezni. 

Rengeteg mindent elveszettem, de leginkább a bizalmamat

 – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában