Ítélet

2023.12.04. 11:22

Félrement az üzenet: kiderült, milyen büntetést kapott a férfi, aki véletlenül a szomszédhoz dobálta a Molotov-koktélokat

A férfi ügyében a Debreceni Ítélőtábla döntött.

Haon.hu

Több helyre is tévesen dobta be

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A Miskolci Törvényszék, mint elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 augusztusában a volt sógornője és annak élettársa tulajdonát képező ingatlanhoz indult egy borsodi kistelepülésre. Útközben Molotov- koktélokat készített. A helyszínre érve azonban eltévesztette a házszámot, és a meggyújtott Molotov-koktélokat egy másik ház falához és annak udvarára dobta - olvasható a Debreceni Ítélőtábla közleményében. Az ott lakó nő ezt észlelte, a vádlottat elzavarta, majd seprűvel és vízzel eloltotta a tüzet. Néhány héttel később, 2019 októberében, a vádlott az esti órákban a volt élettársa családi házához ment benzinnel megtöltött üvegekkel és flakonokkal, majd szintén Molotov-koktélokat készített és az éjszakai órákban azokat meggyújtva bedobta az udvarra az ott parkoló autóhoz, de az eszközök kialudtak. A vádlott ezúttal egy trágár feliratot is felfestett az ingatlan kerítésére. Ezután a település egy másik házához is elment, amiről tévesen azt hitte, hogy a volt élettársa tulajdonában van, az udvaron benzint locsolt szét, majd meggyújtotta, a benzines kannát pedig a ház bejáratához dobta. 

A szomszéd észlelte a tüzet, számonkérte a vádlottat, hogy mit csinál, aki azt válaszolta, hogy bosszút áll, majd elhajtott a helyszínről. A tüzet a szomszéd és az általa értesített tulajdonos oltotta el.

A Miskolci Törvényszék 2023 májusában vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, két rendbeli rongálás bűntettének kísérlete és rongálás bűntettének kísérlete miatt 8 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője téves minősítés miatt enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlott szabadságvesztés büntetését 7 évre enyhítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást az ítélőtábla kisebb mértékben módosította és a vádlott cselekményét a vádtól eltérően, enyhébben minősítette. Az ítélőtábla szerint két minősítő tényező: az előre kiterveltség és az aljas indok nem állapítható meg. Kétségtelen, hogy a vádlott tüzet okozott, azonban az, hogy kifejezetten kívánta volna a sértettek halálát, nem nyert bizonyítást. Az sem volt megállapítható az ítélőtábla szerint, hogy a vádlott előre kitervelte volna a cselekményt és bár kétségtelenül indulatból követte el a tettet, de az nem érte el az aljas indokból elkövetettség szintjét. 

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy senki nem sérült meg és jelentős kár sem keletkezett. Jelentős tárgyi súlyú cselekményről van szó, de az ítélőtábla szerint tekintettel a vádlott életkorára és az időmúlásra a 7 év szabadságvesztés elegendő a büntetési célok eléréséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában