Menekültek a lángok elől

2023.10.07. 13:54

Lakhatatlanná váltak a debreceni Libakert utcában kigyulladt lakás feletti ingatlanok – friss fotókkal

Lesújtó látvány fogadja azt, aki a Libakert utca felé sétál. Helyszíni szemlénken szombaton délelőtt azt tapasztaltuk, a járókelők szinte kivétel nélkül megállnak az előtt a társasház előtt, amelynek az első emeletén gyulladt ki egy lakás pénteken délután.

Hajnal László

Már a lépcsőház előtt állva erősen az ember orrába mart a szúrós kojtszag, a kiégett lakás erkélyének korlátja teljesen megsemmisülve lógott az erkélyről, és fekete füst jelzi a hatalmas lángok nyomát.

lakástűz debrecen libakert haon
Forrás: Molnár Péter

Az egyik lakó épp méretes szemeteszsákokba gyűjtötte a használhatatlanná vált tárgyakat és a törmelékeket, amikor megszólítottuk. Érdeklődésünkre elmondta, nem tartózkodtak otthon, amikor felcsaptak a lángok, telefonon értesítették őket a tűzről, melynek keletkezéséről nem tudott közelebbit, azonban az ő lakásában is jelentős kár keletkezett. A második emeleti lakásban pedig még a vakolat is leégett az erkély faláról.

Közben lakása homlokzatát mutatva magyarázza:

az erkély, a klíma, a redőny szinte teljesen megsemmisült.

– A lépcsőház bal oldali részébe már visszatérhettek a lakók, mi is beköltözhetnénk, csak nincs ablaküveg, nincs villany, sem gáz, a jobb oldalon, ahol a tűz volt, nem kapcsolták vissza – mondta. Hozzátette, ugyan a katasztrófavédelem kirendeltségvezetője felajánlotta, hogy segítenek ideiglenesen elhelyezni az otthonukat elhagyni kényszerült családokat, de – mint mondta – éppen van hová menniük, mert a rokonoknál, ismerősöknél meg tudják magukat húzni, azonban életvitelszerűen szeretnék használni korábbi lakásukat.

Tragédia is lehetett volna

Hiába van biztosításuk, amit ha sikerül megtalálni a kaotikus állapotban lévő lakásban, fel tudnak használni az újjáépítéshez, azonban szakembert nem találnak rövid idő alatt. Akivel eddig beszéltek, nem vállalják el a rendbehozatalát a lakásnak. Az ablakkeretek teljesen tönkrementek, és az ajtót is fel kellett törni, így azt is pótolni kell.

Annyi a szerencse az egészben, hogy nem éjfélkor történt, hiszen akkor lehetett volna tragikus kimenetele is a tűznek, ha például füstmérgezést kapunk. Így megúsztuk épen, és egészségesen, úgyhogy lesz mire gyűjtögetni megint

– mondta keserű humorral, bár tárgyilagosan. A középkorú férfi higgadtan viselte a történteket. Úgy véli, feleslegesen keseregne, most arra a feladatra kell koncentrálnia, hogy megoldja az adott helyzetet.

lakástűz debrecen libakert haon
Forrás: Molnár Péter

Úgy tudja, senki nem sérült meg a tűz következtében; egy kisgyermekes család is lakik a házban, de szerencsére ők sem voltak otthon.

A lépcsőház egy másik lakója sem tartózkodott a házban, úgy tudja, az első emeleti szobában csaptak fel a lángok, habár a tűz keletkezésekor a kigyulladt lakás lakói sem voltak otthon.

Elmondta, ők nem tulajdonosok, mindössze bérlik az ingatlant. Meglehetősen problémás emberek, gyakran kerültek összetűzésbe a társasház többi családjával. Legtöbbször azért, mert rendszeresen dohányoztak a lakásban, és az egész lépcsőházban cigarettaszag volt folyamatosan, ráadásul zajosak is.

Mint mondta, talán a keserűség beszél belőle, de a ház több lakója is talán amiatt kényszerült elhagyni otthonát, mert valaki figyelmetlen és rendetlen volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában