Nagy lehet a kár

2022.10.16. 07:00

Veszélyes találkozás: ez a teendő, ha útközben vaddal ütközünk

Mindig egyedileg vizsgálják ki, mely szervezet felelős az okozott kárért.

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Ősszel és tavasszal megnő a vadelütések száma a közutakon. Ez bosszúságot és anyagi kárt okoz a járművezetőknek, a vadásztársaságoknak, és esetenként a közútkezelőnek is. Utóbbi feladata autópályán és autóúton vadveszély esetén kerítéssel biztosítani, hogy ne kerülhessenek eltévedt vadak az útra, továbbá más (nem belterületi) utakon a vadveszélyt jelző táblák kihelyezése.

Ugyanakkor vadak lényegében bárhol felbukkanhatnak, és nyilván nem lehet mindenhova táblát kitenni. Fentiek kapcsán többek közt arról érdeklődtünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től, mi alapján határozzák meg, hova telepítenek vadveszélyt jelző táblát?

– Azokon a szakaszokon, ahol vadon élő állatok gyakrabban fordulhatnak elő, a vadásztársaság kezdeményezheti, hogy a társaságunk kezelésében lévő útszakaszon, amely a vadásztársaság területén áthalad, a vadveszélyt jelző táblákat az ő költségére kihelyezzük. Ezeket érdemes komolyan venni és a térségben körültekintőbben közlekedni! A vadjelző táblák kihelyezéséhez az új utaknál és a felújításoknál jellemzően előírt hatástanulmányok alapján megállapíthatóak a vadak vonulási útjai. Az autópályák esetén a vadátjárók ezek alapján készülnek el. Másrészt tapasztalati úton is meghatározhatók a vadak vonulási területei; például erdősávok mentén, vadelütések helyei alapján – válaszolta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

 

Megjegyezte: a közlekedők, ha állati tetemet találnak, a megyei diszpécserszolgálatnál tehetnek bejelentést, akik értesítik az illetékeseket. 

 

– Útellenőri szolgálatunk meghatározott terv és gyakoriság alapján járja be a kezelésünkbe tartozó közúthálózatot, amennyiben állati tetemet találnak, akkor is jelzik azt az illetékesek felé. Általánosságban elmondható, hogy a közutakon elütött vadak, mint például az őzek vagy vaddisznók elszállításával kapcsolatban a vadásztársaságok jogosultak eljárni. Az egyéb állati tetemek (például róka, borz és kutya, macska) elszállításáról és helyének fertőtlenítéséről az engedéllyel rendelkező, szerződött szakvállalkozóink a bejelentés után meghatározott időn belül gondoskodnak – közölte. 

Arról is érdeklődtünk, mit tegyen az a járművezető, aki vaddal ütközik.

Amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek. Ilyenkor értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrség vagy – a megyei diszpécserszolgálatnak tett bejelentés esetén – diszpécsereink gondoskodnak.

– Bejelentett anyagi káros baleset esetén a vadak okozta kárért a vadásztársaságok, egyéb esetekben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a felelős. Mivel minden eset egyedi, ezért a kivizsgálást követően állapítható csak meg a felelősség. Vadak elütésekor a legtöbb esetben a kárigények rendezését is a megyében működő több tíz vadásztársaság egyikénél lehet ügyintézni, mert a vonatkozó törvény szerint a vadászható állat által okozott kár megtérítéséért elsődlegesen az a vadászatra jogosult tartozik felelősséggel, akinek a vadászterületén a károkozás történt. A vadászatra jogosult köteles a vad elriasztásáról, továbbá a kár megelőzése érdekében fokozott vadkárveszély esetén a vad riasztásáról gondoskodni, valamint a vadkárral veszélyeztetett területre megfelelő számú és típusú, a vadkár megelőzését vagy elhárítását szolgáló vadgazdálkodási berendezést elhelyezni. A vadak közútra történő feljutásának megakadályozására köteles további eszközöket, védelmi berendezéseket elhelyezni; a megállási látótávolságból történő észlelés elősegítése érdekében, a vadátjárók környezetében a növényzetet eltávolítani (kaszálni, gallyazni). A kárigények mértéke számos tényezőtől függ, a néhány ezer forintostól a több százezer forintos kárértékig is előfordulhatnak esetek – részletezte Pécsi Norbert Sándor.

 

Megtudtuk, megyénkben nem jellemző a vadelütés, a közútkezelő 2016 óta a 4-es út és a 48-as út esetén 1-1, az M35-ös utat illetően 14 vadgázolással kapcsolatos káreseményt tart nyilván hivatalosan.

 

Egyelőre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elérhető a VADGEO nevű alkalmazás, melynek használata a diszpécserek visszajelzései alapján megkönnyíti a közútkezelő mindennapos munkáját. Vadelütés esetén, az út szelvényszámát és oldalát beírva a VADGEO alkalmazásba, azonnal leolvasható az illetékes vadásztársaság és képviselőinek elérhetősége, mely adatbázis évente frissül. – A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei együttműködésének szorosabbra fűzése jó alapot jelent a jövőben a frekventált helyeken további figyelemfelkeltő táblák, valamint a vadak védelmében a legveszélyesebb helyszíneken esetlegesen vadriasztó prizmák elhelyezésének – zárta a szóvivő. 

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában