Sziréna

2022.02.24. 13:02

Saját készítésű rendszámmal közlekedett Biharnagybajom közelében

Nem jogerősen egy év próbára bocsátották a férfit.

A Püspökladányi Járásbíróság február 23-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki hamis rendszámmal közlekedett.

Az elsőfokú bíróság az 50 éves férfit bűnösnek mondta ki egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében, ezért őt 1 évre próbára bocsátotta.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2021. május 22-én 15 óra 15 perckor a 4212-es úton közlekedett gépkocsijával Biharnagybajom és Sárrétudvari között. A vádlott úgy vett részt a forgalomban, hogy az autójára az eredeti rendszám helyett egy magyar felségjelzésű hamis rendszám volt felhelyezve. A férfi a vezetés megkezdése előtt tudott arról, hogy a jármű egyedi azonosítójele hamisítás, azt ő készítette. A rendőrök igazoltatták is a gyanús járművet és a sofőrt, aki az intézkedés során átadott egy vezetői engedélyt, egy gépjármű forgalmi engedélyt és egy tagsági igazolványt, amelyekről közölte, hogy nem a Magyarországon arra jogosult hatóságok által kiállított okiratok, hanem azokat saját maga készítette.

A rendőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a vádlott járművének műszaki érvényességi ideje lejárt és kötelező gépjárműfelelősségbiztosítással sem rendelkezik, ezért a közlekedési igazgatási szabályok megsértése és más szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítették.

A bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként vette figyelembe a közbizalom elleni bűncselekmények elszaporodottságát, ugyan enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetlen előéletű, kóros elmeállapotú és a vádirati tényállást nem vitatta.

A bíróság ítélete nem jogerős, a döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott fellebbezett, ügyvédje pedig három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában