Fejlesztés

2024.03.20. 15:17

Az űrkutatás iránt érdeklődőknek nyílt laboratórium a debreceni NI telephelyén – fotókkal, videóval

Az együttműködés célja, hogy forradalmasítsa az űripari rendszerek fejlesztését és tesztelését fejlett technológia és stratégiák révén.

Bekecs Sándor

Az NI telephelyén kialakított laboratóriumot szerdán mutatták be

Forrás: Czinege Melinda

A NAVISP (ESA’s Navigation Innovation and Support Program) program keretében új Nyitott Innovációs Laboratóriumot hoztak létre Debrecenben az NI Hungary Kft. üzemében. Az Emerson új – korábban NI néven ismert – Test & Measurement üzletága és az Európai Űrügynökséggel (ESA) közös együttműködése eredményeként létrejött laboratórium a költségek csökkentését és a kockázatok mérséklését célzó fejlett tesztelési stratégiák bevezetésével segít újradefiniálni az űrrendszerek fejlesztését és telepítését. Ez az együttműködés összhangban van a magyar kormány iparpolitikai célkitűzéseivel is. Az ünnepélyes megnyitót március 20-án tartották.

Földváry Lóránt, az ESA nemzeti kapcsolattartója elmondta,

a most átadott labor alkalmas arra, hogy GPS-műholdak jelét szimulálja, illetve a jelvétel lehetőségét, az esetleges jelhamisítások korrekcióját, az ezek elleni védekezés lehetőségét vizsgálja. Mint rámutatott, nem kizárt, hogy például hadviselés esetén ilyen jellegű támadások elleni védekezésre is szükség van.

– Ez egy folyamatosan kiemelt jelentőségű téma, ugyanis amint elterjed egy ilyen rendszer, széleskörűvé válik a felhasználása és egyre gyakoribbá válnak az ezek elleni vagy ezek általi támadások. A leghétköznapibb felhasználó számára is alapvető fontosságú a védelem – mondta Földváry Lóránt. Hozzátette, az átadott laboratórium mind a szakmai cégek, mind az egyetem számára fontos eszköz lehet a különböző kutatásokhoz.

Földváry Lóránt, az ESA nemzeti kapcsolattartója
Forrás: Czinege Melinda
Földváry Lóránt, az ESA nemzeti kapcsolattartója
Forrás: Czinege Melinda

Innovatív lehetőség a debreceni diákok számára

– Ez egy nagyon különleges nap számunkra. Néhány évvel ezelőtt kezdődött az Európai Űrügynökségnek az NI üzletfejlesztési és mérnöki csapataival közös együttműködése egy új alkalmazás, egy új megoldás kifejlesztése, amely a jövőbeni kutatás-fejlesztési munka és innováció alapjait biztosítja többek között a műholdas kommunikáció, navigáció területén – idézte fel köszöntőjében Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője. Hozzátette, az új létesítmény nemcsak innovációs laboratórium, hanem nyitott laboratórium is, mely működésével támogatja az egyetem és a vállalkozások kutatásait, fejlesztéseit.

Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda
Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

– Amikor tíz évvel ezelőtt megalkottuk Debrecen városfejlesztési stratégiáját, akkor egyrészt nagy hangsúlyt fektettünk a munkahelyteremtésre, másrészt arra, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket teremtsünk – hangsúlyozta köszöntőjében Barcsa Lajos, Debrecen polgármestere. Elmondta, Debrecen hagyományosan az oktatási központja a térségnek, több mint 70 ezer gyermek, diák, hallgató van a városban, akik helyben maradását, számukra biztos jövőkép megalkotását tűzte ki célul a városvezetés.

Kiváló lehetőség ez a nyitott laboratórium arra, hogy megfelelő környezetet biztosítson azok számára, akik érdeklődnek az űrkutatáshoz kapcsolódó technológiák iránt. Bízom benne, hogy mind a tehetséges hallgatók, mind a cégek meglátják a lehetőséget ebben a fejlesztésben

– tette hozzá.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda
Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

A költséghatékonyságot is támogatja az új laboratórium

– Az új laboratórium megtestesíti az Emerson Test & Measurement üzletága és az Európai Űrügynökség azon közös törekvését, amely az űriparban zajló innováció felgyorsítását célozza meg – mondta Ritu Favre, az Emerson Test & Measurement üzleti csoport elnöke. Hozzátette, azzal, hogy a fejlesztés korai szakaszaitól kezdve átfogó tesztelési stratégiákra összpontosítanak, a mérnökök megelőzhetik a problémák későbbi szakaszokban történő megjelenését, ami jelentős költségvetésbeni túllépéseket és a teljesítésben jelentkező késéseket okozhatna.

– Örömmel látjuk, hogy az ESA NAVISP támogatta az új Nyitott Innovációs Laboratórium létrehozását Debrecenben. Ez tovább fogja építeni a már több éve tartó gyümölcsöző kapcsolatot a két szervezet között, és biztos vagyok benne, hogy új piaci lehetőségeket fog nyitni az innovatív Pozíció, Navigáció és Időzítés (PNT) megoldások és szolgáltatások számára – hangsúlyozta Rafael Lucas Rodriguez, a NAVISP Technikai Program hivatalának vezetője. Mint kifejtette, a PNT infrastruktúrája gyorsan fejlődik, és a laboratórium az iparágnak az olyan új technológiák teszteléséhez és prototípusok készítéséhez nyújt eszközöket, amelyek az olyan növekvő piaci területek kérdéseire adnak választ, mint például a Szabályozott Sugárirány Antennák (CRPA), melyek a rugalmas pozícionálást biztosítják a felhasználók számára.

A műholdkapcsolatok tesztelését segíti elő

A szerdai bemutatón elhangzott, a laboratóriumban rejlő lehetőségekhez a kulcs a hardware-in-the-loop (HiL) tesztelési rendszerek használata, amelyek lehetővé teszik a tesztelésben résztvevő alrendszerek működési környezetének reprodukcióját. A laboratórium továbbá rendelkezik a cég Szélessávú Multicsatornás Fázis-egyenlített Transceiver (MPA) Rendszeréhez S-paraméterekhez, impulzusról impulzusra való stabilitáshoz, hozzáadott teljesítmény-hatékonyság méréshez szükséges moduláris műszerekkel és szoftverekkel, melyek elengedhetetlenek, hogy sikeresen emuláljanak szélessávú műholdkapcsolatot.  

A Test & Measurement üzletág moduláris és skálázható megközelítéseinek felhasználásával a létesítmény célja az összetett műholdrendszerek tervezésének átalakítása. Ezzel együtt előtérbe helyezi a szélessávú, aktív többnyalábos, n-board digitális jelfeldolgozón és regeneratív szoftvervezérelt rádión alapuló RF/microwave (műhold) fedélzeti berendezéseket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában