Évindító

2024.01.24. 14:43

A MotoGP-pálya területét csak a hajdúnánásiak érdekében hasznosíthatják!

Gazdasági évindítót tartott Hajdúnánás önkormányzata.

Bekecs Sándor

Csiszár Imre ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester, Szólláth Tibor polgármester, Nagyné Legény Ildikó alpolgármester, Tiba István, a térség országgyűlési képviselője, Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke

Forrás: Kiss Annamarie

Hagyományteremtő céllal szervezett Gazdasági Évindító fórumot január 24-én Hajdúnánás önkormányzata a város gazdasági társaságainak képviselői, helyi vállalkozók számára.  

– A Covid, az orosz–ukrán háború kitörése és az energiaválság átrendezték a gazdasági környezetet, új helyzeteket teremtettek, mindezek egy sor korábban eltervezett, a város helyzetét alapvetően meghatározó beruházás csúszásához vezettek – mondta köszöntőjében Szólláth Tibor polgármester. 

2024-ben a város életének egy különösen fontos időszakát nyitják meg. Feladataik között prioritást élvez, hogy egy folyamatos párbeszéd keretében a város gazdasági életének szereplőivel együttműködve egyeztessenek a Hajdúnánás jövőjét meghatározó legfontosabb elképzelésekről, lehetőségekről.  

 

hajdúnánás, gazdasági évindító,
Forrás: Kiss Annamarie

A fiatalok számára vonzó Hajdúnánás kialakítása a cél

Jelentős utat jártunk be az elmúlt időszakban. 2010-ben még 14 százalékos volt a munkanélküliség a városban, ma ez már 4 százalék alatt van. Azonban felmerül a kérdés: jó ez a helyi vállalkozásoknak? Ma még több ezren járnak el a városból más településre dolgozni, a célunk az, hogy ezen alapvetően változtassunk

– hangsúlyozta a polgármester. Kifejtette, a ’90-es évekhez képest kétezerrel csökkent a város lakossága, s a mostani lakosok között is sokan vannak, akik már nem életvitelszerűen laknak a városban, holott hivatalos lakhelyük ott van. Ennek javítására a városvezetés egy olyan gazdaságfejlesztési modellen dolgozik, amely valóban azt kínálja a hajdúnánásiaknak, hogy megéri a városban élni, a jövőt ott tervezni. Ennek egyik alapja lehet az ipari park, amely közel teljes kapacitással működik.

Szólláth Tibor, hajdúnánás, gazdasági évindító
Szólláth Tibor polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

– A külterületi dűlőutak fejlesztése kapcsán is elkötelezettek vagyunk. Idén elindulhat a Görbeházi út és a Polgári út szilárd útburkolattal való összekötése, amely jelentős segítség lehet a gazdák számára – emelte ki a hajdúnánási polgármester.  

Folyamatosan tárgyalnak a kormánnyal a hajdúnánási fejlesztésekről

A MotoGP-beruházással kapcsolatban Szólláth Tibor elmondta, az állami projekt jelenleg felfüggesztés alatt áll, de a városnak feltett szándéka, hogy ha az nem is, a hozzá kapcsolódóan tervezett, releváns beruházásokat megvalósítsa a kormány. Erről meg is kezdték a tárgyalást.  

Úgy gondolom, hogy akár ebben az ügyben, akár a várost érintő egyéb ügyekben fontos a hiteles tájékoztatás. A MotoGP-versenypálya területe úgy kapott engedélyt, hogy ott versenypálya épülhet. Más beruházás azon a területen az önkormányzat tudta és beleegyezése nélkül nem történhet

 – fejezte ki.  

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: a város és a térség sikerének legfontosabb eleme az, hogy Hajdúnánás vezetése, a vármegyei önkormányzat és az országgyűlési képviselő révén a kormányzat együtt tud működni, közösen gondolkodik a hajdúnánásiak jövőjéről.  

hajdúnánás, gazdasági évindító, tiba istván
Tiba István, a térség országgyűlési képviselője
Forrás: Kiss Annamarie

– Ha ez a harmonikus együttműködés megtörik, akkor a fejlődés üteme is megtörik. Sajnos látni erre rossz példákat, elég csak Balmazújvárosra menni és megnézni, milyen az, ha a polgármester nem akar együttműködni az országgyűlési képviselővel – fogalmazott a honatya. 

A MotoGP-beruházással kapcsolatban kiemelte, amennyiben nem versenypálya épül, a területnek akkor is a nánásiak érdekét kell szolgálnia. Hangsúlyozta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel történt legutóbbi egyeztetésen kifejezetten kérte, hogy akkumulátorgyár, illetve olyan beruházás, amely a lakosság egészségére veszélyt jelenthet, ne legyen.  

Hajdúnánás élt a pályázati lehetőségekkel

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program eredményeit bemutatva kiemelte: Hajdúnánás jól élt a pályázati lehetőségekkel, megközelítőleg 5,5 milliárd forint uniós forrást nyert a város, a következő finanszírozási ciklusban pedig eddig 2,5 milliárd forintnyi támogatásra adott be az önkormányzat kérelmet, további 600 millió forint pályázati forrás pedig rendelkezésre áll a körgyűrű felújítására. Elmondta még, a vármegyei önkormányzat programjai révén igyekszik kapcsolatot teremteni a munkaerőpiacon inaktívakkal, hogy segítsék őket és a hátrányos helyzetű álláskeresőket a minél előbbi elhelyezkedésben.  

hajdúnánás, gazdasági évindító, pajna zoltán
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Nagyné Legény Ildikó alpolgármester felidézte, a ’90-es évek végén a városnak lett volna lehetősége iparfejlesztésre pályázatot nyerni, azonban az akkori városvezetés ezt elutasította.

Ha akkor az a fejlesztési folyamat elindul, ma sokkal másabb lehetőségek állnának rendelkezésünkre

– jegyezte meg. A munkásszálóval kapcsolatban kiemelte: magyar munkavállalókkal igyekeznek feltölteni.  

hajdúnánás, gazdasági évindító, Nagyné Legény Ildikó
Nagyné Legény Ildikó alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Csiszár Imre ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester az elmúlt évek során a város szorosabb együttműködést alakított ki a Debreceni Egyetemmel, amelynek révén újabb lehetőségek nyílnak arra, hogy helyben erősítsék a szakember-utánpótlást. Célegyenesben van egy agrárinnovációs park kialakítása, illetve egy kihelyezett tanszék létrehozása Kendereskertben. 

20240124-gazdasagi-evindito-Hajdunanas-KA_18
Csiszár Imre ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában