Közbeszerzés

2023.11.04. 07:00

Itt vannak a részletek a nagy debreceni csomópont-átépítésekről

Már zajlik a közbeszerzési eljárás a kivitelezők kiválasztására.

Szőke Tímea

A Rakovszky út – Ótemető utcai csomópontban jobbra kanyarodó sávot is létesítenek

Forrás: Napló-archív

Sorra jelentek meg októberben a Debrecen öt nagy közlekedési csomópontjának fejlesztését érintő ajánlattételi felhívások a Közbeszerzési Értesítőben; a projektekről Papp László polgármester beszélt október 27-i sajtótájékoztatóján. A beruházó minden esetben az Építési és Közlekedési Minisztérium.

A közbeszerzési dokumentumokban közzétettek alapján a dinamikusan növekedő forgalom gyorsabb és biztonságosabb lebonyolítása érdekében a Balmazújvárosi út – Füredi út – Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca csomópontban egy jelzőlámpával szabályozott, járműosztályozós csomópont kapacitásnövelő átépítését kell elvégezni, melynek környezetében a csomópont csatlakozó részein egybefüggően 775 méter hosszon 2x2 sávon burkolatmegerősítés történik.

Számos új sáv lesz

A csomópont 33. sz. főúti ágain önálló jobbra- és balra kanyarodó sávok létesülnek. A 33. sz. főút Debrecenbe bevezető oldalán a két önálló egyenesen haladó sáv mellett egy önálló jobbra kanyarodó sáv létesül mintegy 90 méter hosszon, valamint egy önálló balra kanyarodó sávot alakítanak ki mintegy 90 méter hosszon. A főút városból kivezető oldalán a két önálló egyenesen haladó sáv mellett egy önálló balra kanyarodó sáv létesül mintegy 90 méter hosszon, valamint egy önálló jobbra kanyarodó sáv is lesz 150 méter hosszon. A csomópontba déli irányból becsatlakozó Csigekert utcán az egy önállóan egyenesen haladó sáv mellé egy önálló balra kanyarodó sáv létesül mintegy 100 méteren, valamint egy önálló jobbra kanyarodó sáv épül ki 50 méter  hosszon. A csomópontba északi irányból becsatlakozó Szabó Lőrinc utcán az egy önálló egyenesen haladó sáv mellett dupla önálló balra kanyarodó sávok létesülnek mintegy 70 méter hosszon, valamint önálló jobbra kanyarodó sáv kialakítása is megtörténik 90 méter hosszon. A csomópont közművekkel sűrűn behálózott, kiváltásuk a munkák során megtörténik.

A fejlesztés részeként a csomóponthoz kapcsolódó szakaszok burkolatát is megerősítik mintegy 460 méteren, továbbá kiépítik a Szabó Lőrinc utcán a hiányzó, 120 méternyi kerékpárúti szakaszt a meglévő Füredi úti kerékpárútba való csatlakozással együtt, valamint a Szabó Lőrinc utcán található csomóponthoz közeli ingatlanok biztonságos megközelíthetősége érdekében 200 méter szervizút is létesül. 

A munkákhoz 16 hónap áll majd a kivitelező rendelkezésére. Az ajánlatokat november 9-ig várják.

Debrecen csomópont haon
A Balmazújvárosi út – Füredi út – Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca csomópontban több új sávot létesítenek
Forrás:  Napló-archív

Hosszabb kanyarodó sáv

Átépítik az Erzsébet utca – Szoboszlói út – Külsővásártér csomópontját is. A 4. sz. főúton (Szoboszlói út) a jelzőlámpás csomópont előtt 200 méter hosszú szakaszon a jobbra kanyarodó sávot meghosszabbítják új forgalmi sáv létrehozásával, továbbá az általános iskola előtti szakaszon a besorolósávot 60 méterrel megtoldják. 

A Külsővásártér irányába az Arany János utcát megelőző 100 méteres szakaszon egy új jobbra kanyarodó sáv kiépítése, valamint az Arany János utca és a Széchenyi utca közötti 130 méteres szakaszon egy új jobbra kanyarodó sáv kiépítése történik a szükséges közműépítéssel együtt, valamint a meglévő jelzőlámpa rendszer szükséges bővítésével, átépítésével.

Itt is számos közműépítés szükséges: szénhidrogén vezeték építése 385 méteren, hírközlő hálózat kiváltása 62 méteren, elektromos vezeték építése 84 méteren, csapadékcsatornáé 641 méteren, továbbá vízvezetéké 1 ezer 548 méteren és szennyvízcsatorna építése 65 méteren. A munkára 18 hónap áll rendelkezésre, az ajánlatokat november 10-ig várják.

Össszehangolják

A 48. sz. főút, Vámospércsi út kapacitásbővítő fejlesztés ének első ütemében a Hétvezér – Budai Nagy Antal utcai csomópont komplex fejlesztése valósul meg.

Debrecen belterületén a Faraktár utca – Budai Nagy Antal utca – Vámospércsi út – Hétvezér utcák csomópontjában minden irányból külön jobbra kanyarodó forgalmi sáv kialakítása szükséges közműépítéssel együtt. A csomópontban a meglévő forgalomirányító lámpák átépítését és a Faraktár utca – Szenczi Molnár Albert utca – Kolónia utca csomópontjában új forgalomirányító fényjelző készülék telepítését, továbbá a két csomópont összehangolását kell elvégezni. Egy keskeny nyomtávú vasúti pályát is át kell építeni 261 méter hosszan.

A kereszteződésben számos közműhöz is hozzá kell nyúlni: közvilágítási hálózat építése szükséges 394 méter, szénhidrogén vezetéké 120 méter, elektromos vezetéké 653 méter hosszan, továbbá 76 méternyi csapadékcsatorna, több mint 2 kilométernyi vízvezeték és 188 méternyi szennyvízcsatorna is létesül majd. Az építést 18 hónap alatt kel befejezni. Az ajánlatokat november 20-ig várják.

Új csomópont

A város belterületén a 4. sz. főúton lévő Rakovszky út – Ótemető úti csomópontban jobbra kanyarodó sávot létesítenek majd 60 méter hosszon, valamint az Árpád téri csomópontban szintén új jobbra kanyarodó sávok lesznek összesen 77 méter hosszon jelzőlámpás forgalomirányítással. Mint írják, a csomópontok területe a nagyvárosi környezet miatt közművekkel sűrűn behálózott, ivóvíz- és szennyvíz-vezeték kiváltásra is szükség lesz. Az önálló jobbra kanyarodó sávok helyigénye miatt a troli felsővezeték hálózat tartóoszlopait a teljes beavatkozási szakaszon át kell helyezni.
A munkára 16 hónap áll majd rendelkezésre, az ajánlatokat december 7-ig várják.

debrecen, közlekedésfejlesztés
Rakovszky út – Ótemető úti csomópontban jobbra kanyarodó sávot létesítenek majd
Forrás: Napló-archív

A fenti csomópontok átalakításán túl egy új is létesül, összekötik a 354-es és a 33-as számú főutat. E projekt első üteme (354. sz. főút – Vezér utca közötti szakasz) kapcsán zajlik a közbeszerzési eljárás.

A 354. sz. főút és a Debrecen város kezelésében lévő Vezér utca közötti új, 2x1 sávos, mintegy 1,5 kilométer hosszú külterületi útszakasz épül, amelynek részeként egy új, különszintű csomópontot szükséges létesíteni. Az út az Agrár-innovációs Ipari Parktól északi irányban halad majd, csatlakozva a 354-es, Debrecent északról elkerülő első rendű főúthoz, amely felett híd épül  (3 támaszú, 48 méter szerkezeti hosszú, előregyártott előfeszített hídgerenda + együttdolgozó monolit vb. lemez). A 354-es főútról érkezők részére csomóponti ágakat (4 darab, összesen mintegy 2 kilométer) alakítanak ki, melyek segítségével a különszintű átvezetésen keresztül tudják megközelíteni az új útszakaszt. Erre a munkára 20 hónap áll majd rendelkezésre. Az ajánlatokat november 9-ig várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában