Közbeszerzés

2023.10.06. 14:59

A műemléki védelem nehezítette a debreceni B24 felújítását

Két tételről is csak a helyszíni vizsgálatkor derült ki, hogy nem felelnek meg az előírt követelményeknek.

Haon.hu

A B24 és udvara közkedvelt kulturális színtér (képünkön svájci kürtösök bemutatója)

Forrás: Napló-archív

Módosult a Batthyány u. 24. alatti épület felújításának első ütemére kötött kivitelezői szerződés, ez némi költségcsökkenéssel is járt – áll a Közbeszerzési Értesítőben.

A debreceni önkormányzat beruházásában teszik rendbe a Batthyány utca 24. szám alatti (B24 néven közismert) műemléki épületet, mely „leromlott állapotban van, az épület pincefalai talajnedvesedés ellen szigeteletlenek, a felszálló falnedvesség korrodálja a lábazatokat, tönkreteszi a vakolatot és a falfestéseket, sókivirágzást okoz” – állt a pályázati kiírásban. Aszerint az épület nettó alapterülete 328 négyzetméter, a kivitelezési tevékenység örökségvédelmi engedély köteles. 

A beruházás keretében az épület utólagos, talajnedvesség elleni vízszintes falszigetelést kap, illetve szellőző falszárító felújító vakolat és homlokzatfestés készül a külső tartószerkezeti felületeken, valamint elkészül az iroda festése és parkettaburkolatának csiszolása, lakkozása. A pincében található elektromos szekrényből a működéshez szükséges elektromos kábelezést is el kell végezni.

A kivitelező hajdúböszörményi céggel tavaly novemberben kötöttek szerződést, amit idén augusztusban módosítottak. A teljesítési határidő pótmunka felmerülése és az abból adódó többlet időszükséglet miatt módosult, 37 nappal tolódott ki.

Elfogadták, aztán mégsem

A változtatásnak két alapvető oka volt, egyik a homlokzatburkolatot, fűtést érinti. Mint írták, az eredeti tervdokumentáció szerint az épület pincelejárója felületein átszellőztetett vázszerkezetre egy bizonyos típusú acéllemez burkolat került volna. Ezt a dokumentációt vármegyei Kormányhivatal örökségvédelmi engedélyében jóváhagyta, azonban a kivitelezés megkezdését követően a helyszínen bemutatott lemezmintát és műszaki megoldást mégsem fogadta el, mivel esztétikailag, illetve műemlékvédelmi szempontokra tekintettel nem tartotta elfogadhatónak, így a tervdokumentáció átdolgozását kérte, majd többszöri átdolgozás után fogadta el a fémlemez burkolat módosított részlettervét.

Ezt követően a hatóság felhívta a figyelmet, hogy az eredeti tervdokumentációban foglalt és általa korábban már szintén jóváhagyott pincelejárat oldalából kiálló kazánkémény cseréjéhez a lemezburkolat műszaki kialakításának módosítására tekintettel mégsem járul hozzá, mivel a belőle kiáramló füst károsítaná a módosítás következtében már lemezburkolattal nem fedett, műemlékileg védett festett homlokzatot, így kérte annak áthelyezését. Ezért helyettesítő műszaki megoldásként fűtésre és hűtése is alkalmas klímaberendezést szereltek fel.

Ez olcsóbbnak bizonyult, így a projekt összértéke mintegy 50 ezer forinttal, nettó 15 millió 798 ezer 300 forintról 15 millió 747 ezer 500 forintra csökkent.

A módosítás másik oka a homlokzatfestéket érinti. Az eredeti tervdokumentáció részeként a színezési tervben meghatározták az épület homlokzatfestékének színeit. A dokumentációt a vármegyei Kormányhivatal örökségvédelmi engedélyében szintén jóváhagyta, azonban a kivitelezés megkezdését követően a helyszínen felkent színmintát esztétikai szempontból, valamint azon okból, hogy az épület eredeti színével történő egyezőség nem állt fent, mégsem fogadta el. Többszöri minta felhordását követően új színkombinációt fogadott el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában