Innovatív megoldás

2023.10.12. 13:00

A Komondor fogja fűteni a Debreceni Sportuszodát

Hűtés helyett inkább elvezetik az ország legerősebb szuperszámítógépe által a működés során megtermelt hőt.

Szőke Tímea

A használata során keletkező melegvíz 41 Celsius-fokos, és mintegy 380 méter hosszú, 70-100 centiméter mélyen lévő hőszigetelt csővezetéken át jut majd el a Sportuszodába

Forrás: Czinege Melinda

Hamarosan szuperszámítógép fűti a Debreceni Sportuszodát – jelentette be Papp László polgármester csütörtökön a sportlétesítményben. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem (DE), a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. (DSC) és a város önkormányzata együttműködésében valósul meg a projekt, melyről Spaller Endre, a KIFÜ elnöke és Becsky András, a DSC ügyvezetője megállapodást írt alá az eseményen.

A polgármester felidézte: tavaly ősszel az energetikai piac új kihívás elé állította a világot, az elszabaduló árak igencsak megdrágították többek közt a fűtést. Debrecen is kénytelen volt emiatt különböző korlátozó intézkedéseket bevezetni intézményei működtetésében. 

Bár mára konszolidálódtak az árak, a helyzet felhívta a figyelmet arra, hogy szükséges olyan lehetőségeket keresni, melyekkel hosszú távon is képesek vagyunk energiahatékonyság terén eredményeket elérni, szintet lépni

 – mutatott rá Papp László. Hozzátette, a XXI. századnak éppen az egyik legnagyobb kihívása az energiahatékonyság és a tiszta energia előállításának megoldása.

Papp László polgármester
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Egyedülálló projekt

– A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel kötött megállapodás értelmében olyan példaértékű projektet kezdünk, mely tudtommal egyedülálló az országban, s mely a Kassai úti szuperszámítógép lehetőségeit kihasználva jótékony hatással lesz a sportuszoda életére – mondta. Kitért arra, hogy a KIFÜ beruházásában létrehozott szuperszámítógép, a Komondor rendkívül komoly adatfeldolgozó képességei a kutatás-fejlesztést és a céges innovációt is szolgálják. 

A gép földrajzi közelsége felvetett egy gondolatot; mivel nagy energiaigénye van, jelentős mennyiségű hőt is termel, és ez a hő hulladékhő formájában felhasználható. Ha nem tesszük, nagy hűtési kapacitást kell kiépíteni, amely magas költségekkel jár. Mindezek okán kínálkozott a lehetőség, hogy a hulladékhőt a város közösségének érdekében használjuk fel. Ne a Komondort hűtsük, hanem vezessük el a megtermelt hőt és fűtsük vele a debreceni sportuszodát

 – fejtette ki a polgármester. 

Elmondta, a hőt a víz melegítésére és az épület fűtésére is használják majd. 380 méternyi csővezetéket kell kiépíteni, a lefolytatott közbeszerzési eljárás alapján a debreceni DH Szerviz végzi majd el a munkát 4 hónap alatt, vagyis a rendszer a mostani fűtési szezon második felére készül el. Ezután egy próba jellegű működés következik 2025 december 31-ig, mely alatt a hulladékhőt térítésmentesen veszi át az uszoda. Később a távhőnél lényegesen alacsonyabb áron vásárolja majd, hozzájárulva a rendszer működtetésének költségeihez. 

A polgármester hangsúlyozta: az üzembiztonság érdekében nem vágják le az uszodát a távhőről. Arra számítanak, hogy a Komondor hője elég lesz a mindennapi működéshez, de télen, extrémebb hideg időszakban szükség lehet kiegészítésként a távhőre.

Forrás: Czinege Melinda

Népszerű létesítmény

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja elmondta: néhány éve, az első nagyobb teljesítményű számítógép telepítésekor már felvetődött a hulladékhő hasznosításának kérdése, azonban az akkori mennyiségek alapján még nem lett volna kellően hatékony a megvalósítás. Azonban a Komondor tízszer akkora méretével, sokkal nagyobb hőtermelésével már adódott, hogy a szomszédos uszoda működését egész évben segíthetné. – Minden érintett nyitott volt az új, innovatív megoldásra, mely kettős hatékonyságot jelent: egyrészt a hulladékhőt hasznosítjuk, másrészt nem kell a gép visszahűtésére energiát felhasználni – mutatott rá a kancellár.

Becsky András, a DSC ügyvezetője elmondta, a sportuszoda a város egyik legkedveltebb és legkihasználtabb létesítménye. A tavalyi drasztikus energiaárak szinte lehetetlen helyzet elé állították az üzemeltetőit, hónapokon át tartó bizonytalanságot okozva a működtetésben. Ezért a fenntarthatóság érdekében az uszoda hőellátását áttervezték, több, egymástól független, megújuló, illetve hulladékhő energiára támaszkodhat majd a jövőben.

Ennek központi eleme a szuperszámítógép, melynek hűtési rendszerét is tehermentesíti az uszoda hőenergia felhasználása. A megújuló rendszereket később építik ki.

Megtudtuk: a hulladékhő hasznosításához szükséges beruházás költsége 99 millió forint, ezt városi forrás biztosítja.

A KIFÜ három évvel ezelőtt indította el azt a nagykapacitású szuperszámítógép fejlesztési programját, amelynek eredményeképp 2023 januárban átadták a Komondort. A világ leghatékonyabb szuperszámítógépeit rangsoroló Green500-as listán a 21. helyet foglalja el. A használata során keletkező melegvíz 41 Celsius-fokos, és mintegy 380 méter hosszú, 70-100 centiméter mélyen lévő hőszigetelt csővezetéken át jut majd el a Sportuszodába.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában