Értékelés

2023.08.26. 11:33

Az agráriumnak most a beszélgetésekre van szüksége – Vaszkó László értékelte az idei Farmer Expó

Nagy érdeklődés övezte az idei Farmer Expó programjait.

Bekecs Sándor

Sok fiatal, család látogatott ki a rendezvény

Forrás: Napló-archív

Számos szakmai programmal, előadással, bemutatókkal, mintegy 280 kiállítóval fogadta négy napon keresztül látogatóit a 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás, valamint a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás Debrecenben. Az agrárium egyik legnagyobb hazai seregszemléjének a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa adott otthont augusztus 17-20 között, mely kiemelt partnere és kiállítója is volt a rendezvénynek. Mintegy harmincezren ismerkedtek meg a hazai agrárium aktualitásaival a cívisvárosban. Az expo megnyitójáról korábban itt írtunk: 

Egy ilyen nagyszabású kiállításnak több funkciója, illetve célja van. Az első ezek közül a négynapos árubemutató, melynek során az agrárium beszállítói mutatják be az aktuális trendeket, technológiai újdonságokat. Úgy gondolom ezt a részét sikeresen teljesítettük, ugyanis a kiállított eszközök, az ezekre épülő eljárási rendszerek mind a világszínvonalat és a jövőt képviselték

– mondta Vaszkó László, a Farmer Expó alapítója, szervezője. A kínálat minősége nem okozott csalódást, ahogy a keresletre sem lehetett panasz. Míg az elmúlt év negatív hangulatú volt a történelmi aszály, az alacsony árbevételek miatt – s sokan e bizonytalan helyzet okán visszafogták beruházási hajlandóságukat akkor –, addig idén újra komolyabb üzleti aktivitást tapasztaltak a szervezők.

debrecen, farmer  expo, vaszko lászló
Vaszkó László
Forrás: Napló-archív

Van, amit nem helyettesíthető

– Fontos a kiállítók számára a partnerségi kapcsolatok kialakítása, ápolása is. Korunkban szinte minden – így a személyes kapcsolattartás is – helyettesíthető a modern technológiával. 

Azonban a kézfogást, az egymás szemébe nézést, közvetlen beszélgetést nem lehet semmilyen eszközzel kiváltani. Ebben az évben pedig különösen értékessé váltak a személyes kapcsolatok

 – fogalmazott Vaszkó László. Mint kifejtette, a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, az ukrán gabona és az aszály miatt egy elbizonytalanodott világ alakult ki az agráriumon belül is. Éppen ezért igyekezett minden gazdálkodó minél több információhoz jutni, s ebből adódóan tartalmas, izgalmas beszélgetések alakultak kisebb-nagyobb csoportokban, a standok előtt, az előadások alkalmával vagy épp a büféknél. – Erre utaltam a nyitóbeszédemben is. Az agráriumnak a beszélgetésre van szüksége, hogy egymást erősítsük abban, hogy van jövőnk, de ezért együtt, közösen kell tennünk – mutatott rá.

Mindig az aktuális kihívások adják a főbb témákat

A második Farmer Expó is már azt a célt tűzte ki (s tartja azóta is), hogy a kiállítás mellett új ismerettel szolgáljon az agrárium szereplői számára, reagáljon az aktuális év kihívásaira, újdonságaira, kérdéseire. – Amikor elkészítettük a 30 éves jubileum filmünket, akkor döbbentünk rá, hogy mennyit változott a világ. Az Uniós csatlakozás évében például az volt a fő téma. Most, amikor a jövőképet építjük, olyan fórumokat szerveztünk, amelyek a mai kihívásokra adhatnak választ. 

Az egyik előadáson egy nagyszerű tudósokból összeállt csapat beszélgetett, gondolkodott hangosan azon, hogyan lehetne másként, akár növényvédő szerek vagy műtrágya nélkül, különböző biológiai támogatással hatékony növénytermesztést folytatni úgy, hogy közben a talajt visszaépítjük

– emelte ki a szervező. Egy másik fórum témája az állattenyésztés során keletkező különböző anyagok, termékek felhasználását vette górcső alá. Itt már gyakorlati példák hangzottak el, melyek hasznos információkkal látták el a tenyésztőket, akik ezek által még jövedelmezőbbé tehetik tevékenységüket.

– Sarkalatos kérdés volt ebben az évben a meggy. Sokan elbizonytalanodtak az árak, a terméshatékonyság, a klímaváltozás hatásai miatt. A szakemberek leültek, s elkezdtek erről beszélgetni. Sokan erről a kerekasztal-beszélgetésről pozitívabb hangulatban, motiváltabban jöttek ki – számolt be egy másik szakmai programról Vaszkó László. A sertéságazatot érintő konferencián pedig az aktuális árakról, trendekről folytattak eszmecserét a résztvevők. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara újításként különböző szakmai találkozókat tartott a standjánál, melyeket szintén nagy érdeklődés kísért.

 Jó volt látni, hogy mindenhol voltak érdeklődők. A szakmai fórumokat több százan látogatták a négy nap alatt. Úgy látom, továbbra is van igény ezekre a programokra – jegyezte meg a szervező.  

Ismerjék meg a gyerekek, honnan jön a tej vagy a hús

A magyar mezőgazdaság versenyképességének egyik fontos pillére a hazai termékek népszerűsítése, az itthoni gazdálkodás bemutatása. A Farmer Expóra nagyon sok civil, városban élő család látogat ki évről-évre. Utóbbiak között van olyan is, akik csak ritkán találkoznak a haszonállatokkal, így ez a rendezvény számukra is szolgálhat érdekességekkel, új ismerettel.

Fontos, hogy találkozzanak az álltafajokkal és tenyésztőkkel, akik ezekkel foglalkoznak. Kell a termékekhez a bizalom, hisz rengeteg hamisítványt, rossz minőségű árut találni a boltok polcain. A hiteles forrással való személyes megismerkedés elengedhetetlen

– fogalmazott Vaszkó László. S persze fontos, hogy a gyerekek is lássák, honnan származik a tej, a tojás vagy a többi étel, amit otthon fogyasztanak. Juhokat, kecskéket, a baromfikat, lovakat és szarvasmarhákat is láthattak testközelből a legkisebbek a rendezvényen. A szakmai bemutatók nagyrészére megtelt a lelátó. – Nemrég Németországban csináltak egy felmérést hatéves gyerekek között. A kérdés annyi volt: mi borítja a csirkét? Műanyag, pikkely, szőr és toll válaszok közül választhattak a gyerekek. 30 százalékuk a műanyagot mondta, mert életükben nem láttak még baromfit élőben – jegyezte meg. 

Egy ilyen kiállítás szerves része még, hogy – akárcsak a boltokban – a látogató találkozhat a késztermékekkel, azonban itt meg is kóstolhatja, megismerkedhet a tulajdonságaival, eredetével. 

Van olyan kiállítónk, akinek a Farmer Expó után húsz százalékkal megugrik a forgalma ebben a régióban – osztotta meg Vaszkó László.  

A fiatalok kezdik átvenni a stafétát

Az agrárium fontos, aktuális témája évek óta a generációváltás. Ezt igyekszik elősegíteni a kormány különböző törvényjavaslatokkal, jogszabályokkal, valamint az ilyen és ehhez hasonló szakmai rendezvények. A Farmer Expóra kilátogatók tapasztalhatták, hogy nagyon sok fiatal gazdálkodó is jelen volt szülei, esetleg nagyszülei társaságában, s aktívan részt vettek ők is a munkában. – Harminckét éve szervezem a kiállítást, s azt látom, hogy a régi kollégáim helyét már nagy arányban átvették a fiatalok, a gyerekeik, unokáik. Jó volt látni, hogy juhokkal, szarvasmarhákkal foglalkozó családok több generációja képviseltette magát – emelte ki. Vaszkó László hangsúlyozta, az irány jó, de vannak még megoldandó problémák, kiaknázatlan lehetőségek az agráriumban, viszont a birtokátadáshoz kapcsolódó törvényi háttér európai viszonylatban hazánkban a legjobb.  

Jó volt látni, hogy a gazdák nyitottak az innovációra is. A Debreceni Egyetem standjánál mindig volt érdeklődő. De szükség is van a tudásra, hisz nem a 90-es években vagyunk, verseny van az agráriumban. Ebben pedig nekünk helyt kell állni, ha azt akarjuk, hogy unokáink is még itt legyenek

 – mutatott rá Vaszkó László. Kiemelte, az országban ez az egyetlen olyan agrárszakmai fórum, amelynek nem csak helyszínt biztosít egy (kiváló) agrárképzéssel is rendelkező, kutatásokat végző felsőoktatási intézmény, de komoly szakmai támogatást is nyújt a szervezőknek. 

A jövő évi rendezvényről pedig elárulta: ugyanúgy augusztus 20-hoz kezel tartják meg a Farmer Expót, azonban háromnapossá alakítják azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában