Egészséges táplálkozás

2023.08.18. 16:13

A nyúlhúsfogyasztás mellett kardoskodtak a debreceni Farmer Expón

Országos kampánnyal igyekszik népszerűsíteni a hazai nyúlfogyasztást a Nyúl Szakmaközi Szervezet.

Bucsi Bernadett

Bede Róbert mesterszakács finom falatokat készített nyúlból

Forrás: Kiss Annamarie

A „Nyúl-j bele” elnevezésű kampányát még 2017-ben hívta életre a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács; a nyúlhúsfogyasztást népszerűsítő promóciósorozat következő állomása a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán zajló Farmer Expo volt. A régió legnagyobb szakkiállításán augusztus 18-án, pénteken sajtótájékoztatón Papp Zsolt, az agrárminisztérium helyettes államtitkára, Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese, továbbá Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hívta fel a megjelent érdeklődők, valamint a sajtón keresztül valamennyi húsfogyasztó figyelmét arra: érdemes volna a régi idők szokásait ismét elővenni, és elődeinkhez hasonlóan most is hetente nyúlhúst fogyasztani.

Hagyományunk és kultúránk része

A Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kampánya az egykori csekély mértékű nyúlhúsfogyasztást megsokszorozta, jelentette ki Papp Zsolt. Mint mondta, mára elértük a tíz dekagramm/fő mértéket, ez jó arány, ugyanakkor még mindig alatta marad az Európai Unió fél kilogrammos átlagának. 

A szakmaközi szervezet együttműködésének, illetve azoknak a nyúlhústenyésztőknek és feldolgozóknak köszönhetően, akik a hazai áruházakban konyhakész termékként meg tudják jeleníteni a nyúlhúst, jelentősen megnövekedhetett a fogyasztás

 – mondta a helyettes államtitkár. Egyúttal rámutatott arra is, hogy a nyúlhús fogyasztása, a háztáji nyúltartás a hagyományunk és kultúránk része, továbbá hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium kiemelt célja az egészséges élelmiszerhez való hozzájutás biztosítása.

Dinamikus a növekedés

Áruházi kóstoltatások, rendezvényeken való részvétel, tájékoztató- és médiakampányok – sorolta a már bevetett, a nyúlhús fogyasztását népszerűsítő promóciós elemeket Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. 

A belföldi összes fogyasztásról elmondta, hogy az 2020-ban mintegy 580 tonna volt, 2021-ben elérte a 700 tonnát, míg tavaly már 750 tonnával számolhattak. Az ügyvezető-helyettes rávilágított a nyúlhús fogyasztásának élettani hatására is, és elmondta, egy alacsony zsír- és koleszterin, ugyanakkor magas fehérjetartalmú, könnyen emészthető húsról van szó.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette, fontos lenne, hogy a legalább heti egyszer a nyúlhús a fogyasztó asztalára kerüljön. Kifejtette, hogy mintegy 4 millió nyulat dolgoznak fel ma Magyarországon két vágóhídon, ennek 95 százaléka külföldi piacokra kerül. Jövőbeni célkitűzésként megfogalmazta, szeretnék, ha a feldolgozott nyúlhús legalább 10-15 százaléka a belföldi fogyasztást szolgálná.

Abban csak reménykedni tudunk, hogy a nyúlfogyasztás az otthonokban is olyan népszerű lesz, mint a Farmer Expón a szakmaközi szervezet standjánál. Ott ugyanis Bede Róbert mesterszakács fogásait kóstolhatták meg az érdeklődők. 

A finomságok egytől egyig nyúlhús felhasználásával készültek, de messze túlmutattak a magyar háztartásokban jól ismert paprikáson. Ahogy láthattuk, friss zöldségsalátával vagy spenótszósszal, a nyúlhúst szívesen fogyasztották az Expo résztvevői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában