Agrárfórum

2023.07.27. 13:01

Ismét elszabadulnak a lóerők Hajdúböszörményben, a gépszörnyeké lesz az egyik főszerep

A pénteki nap szakmai programján a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális kérdéseivel foglalkoznak.

Bekecs Sándor

Már hagyomány a traktorhúzó verseny Hajdúböszörményben

Forrás: Napló-archív

Idén augusztus 11. és 13. között rendezik meg az MBH Bank Agrárcentrum – Hajdúsági Expo Mezőgazdasági és Ipari Kiállítás és Vásárt, valamint a Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny és Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokságot. A rendezvénysorozat első napján tartják majd továbbá az MBH Bank Agrárcentrum - Kelet-magyarországi Agrárfórum, a Hajdúság iparának bemutatása című programot is, amely az agrárium szereplőinek egyik legnagyobb szakmai konferenciája. Ez utóbbira fókuszált a július 27-én, csütörtökön Hajdúböszörményben, a városháza Bocskai-termében tartott sajtótájékoztató.

– Hajdúböszörmény önkormányzata lassan két évtizede, amikor a mindenkori költségvetését készíti, mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a rendezvényekre jelentős összegeket különítsen el, hisz számunkra fontosak a civilszervezeteink – fogalmazott Sőrés István alpolgármester. Mint kifejtette, az erős civilszervezetek erősítik az önkormányzatot, gazdagítják a város kultúráját, változatosabbá teszik annak programkínálatát. Ennek eredményeként a covid-járványt megelőzően több mint száz rendezvényt tartottak Hajdúböszörményben évente. 

Így volt ez a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesülettel is, amely mellé állt a város annak megalakulásakor, majd 2012-ben három önálló rendezvényből – a mezőgazdasági kiállítás, az ipar- és kereskedelmi vásár és a traktorhúzó verseny – egy háromnapos nagy rendezvényt sikerült megvalósítani

 – idézte fel. Hangsúlyozta, az egyesület akkor arra vállalkozott, hogy felvállalja a mezőgazdaság népszerűsítését, mely ágazat Hajdúböszörmény számára a legkiemelkedőbb, hiszen az ország 4. legnagyobb területű települése, ahol a top 10 adózóból 6 kötődik a mezőgazdasághoz.  

Kiváló lehetőség a helyi technikum számára is

Kovács Attila, az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző iskola és Kollégium, a háromnapos program helyszínét biztosító intézmény igazgatója elmondta, az 1938-ban alapított iskolájuknak jelenleg 500 tanulója van nappali tagozaton, s további 300-an tanulnak felnőtt szakképzésen. – Többezer szakembert bocsátottunk az élelmiszeripar és a mezőgazdaság számára. Örömünkre szolgál, hogy iskolánk adhat helyet ennek a rangos expónak, hiszen ezúton is fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet – fejezte ki. Hozzátette, a szakmai konferencia lehetőséget nyújt arra, hogy első kézből értesüljenek a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő hírekről, illetve ezen ágazatok legkiemelkedőbb szereplőivel és a döntéshozókkal is találkozhatnak.  

2012-ben indítottuk el ezt a szakmai programot, elsősorban azért, hogy megköszönjük a támogatóinknak a részvételt és a támogatást, hiszen a traktorhúzó verseny szerevezése hatalmas költségvetéssel jár. Több száz versenyző, s többezer néző érkezik ilyenkor hozzánk

 – fogalmazott Ficsor László, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület elnöke. Az önálló szakmai programmá való bővítésének indoka kapcsán megjegyezte: Magyarország második legnagyobb olyan városa, ahol mezőgazdasági földterületeken kifejezetten mezőgazdasági, agrárcélú termelőtevékenységet folytatnak.  

Az agrárium aktuális kérdései kerülnek fókuszba

Az agrárfórum négy nagy szekcióból áll majd. Az első három a kifejezetten a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódik, míg a negyedik a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara hajdúböszörményi tagjainak bemutatkozását teszi lehetővé. Az előadások és kerekasztalbeszélgetések érintik egyebek mellett a baromfi-, sertés és szarvasmarha ágazatok aktuális kérdéseit, a tejágazat jelenét és jövőjét, továbbá az agrárium technikai újdonságait, mint a drónok használata, de szó lesz még a szakképzésről is. A rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter.

– A magyar mezőgazdaságnak vannak fáklyavivő települései, melyek közé Hajdúböszörmény már többszáz éve tartozik. Mindig elmondom a Budapestről érkező, a vidéket nem ismerő kollégáimnak, hogyha igazi mezővárost akarnak látni, akkor látogassanak el ide. Ha a város településképét nézzük, mintha körzővel rajzolták volna, ami egy hihetetlen szervezettségről árulkodik – fogalmazott Hollósi Dávid, az MBH Bank Nyrt. Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezetője, az agrárfórum névadó támogatójának képviselője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában