TOP Plusz

2022.12.19. 15:43

Több mint egymilliárd forintból épül tovább Hajdú-Bihar

Újabb tíz nyertes pályázatot jelentett be a megyei önkormányzat hétfőn Debrecenben, a Megyeházán.

Forrás: Kiss Annamarie

Kormányzati kötelezettségvállalás mellett valósulhatnak meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban (TOP Plusz) a „Szociális célú városrehabilitáció”, a „Szociális célú városrehabilitáció (ESZA+)”, a „Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése”, valamint a „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” elnevezésű felhívásokra 2022-ben benyújtott pályázatok. Hajdú-Bihar megyéből ezúttal hat település hét szervezetének bírálták el pozitívan a pályázatát. Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Komádi, Létavértes, Pocsaj és Vámospércs polgármesterei, és nyertes intézmények vezetői gyűltek össze hétfőn a Megyeházán, hogy Pajna Zoltántól, a megyei közgyűlés elnökétől átvegyék a nyertes pályázataikról szóló tanúsítványt.

Komoly társadalmi eredmény

A támogatói döntések alapján a négy felhívási keretet figyelembe véve összesen több mint 1 milliárd 156 millió forint támogatás felhasználásával indulhatnak meg a fejlesztések.

Pajna Zoltán emlékeztetett: idén már negyedik alkalommal jelenthettek be nyertes TOP Plusz pályázatokat.

Forrás: Kiss Annamarie

Mint elmondta, az önkormányzatok annak ellenére mennek előre, hogy Magyarország még nem kapta meg az Európai Uniós forrásokat, és hazánk Operatív Programja sincsen elfogadva. Elmondta, hogy mindettől függetlenül országosan már több mint ezermilliárd forint értékű pályázati csomagról döntöttek a megyei önkormányzatok. Úgy fogalmazott: a most pozitívan elbírált pályázatok mind komoly társadalmi eredménnyel járó projekteket eredményezhetnek, így bízik benne, hogy már a következő évben el tudnak indulni.

Ismertette, hogy ebben az évben összesen mintegy 52 milliárd 927 millió forint TOP Plusz támogatás érkezett Hajdú-Bihar megyébe, ezt a forrást már biztosan a tervek megvalósítására fordíthatják. A megyei elnök elmondta, hogy a 2021-27-es időszakban Hajdú-Bihar megye 127 milliárd forintot fog tudni felhasználni, és úgy fogalmazott, nagyon jól állunk a forrásfelhasználásban.

Hajdúböszörmény most 300 millió forintot kapott, ezt a forrást a helyi önkormányzat a Csillagvár Óvoda Kölcsey és Dobó utca feladatellátási helyeinek fejlesztésére fordítja. Hajdúhadház település három projekttel nyert összesen mintegy 440 millió forintot, melyből szociális célú infrastruktúra fejlesztések, szociális célú városrehabilitáció, valamint a Hajdúhadházi Városi Óvoda bővítése valósulhat meg a jövőben. A létavértesi járóbeteg szakellátó épületének infrastrukturális fejlesztése is megtörténhet, hiszen a LÉT.A.MED Létavértesi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Nonprofit Kft. csaknem 100 millió forintot nyert a pályázatával. A Nagylétai Református Egyházközség is pályázott azért, hogy fejlesztést végezhessen a Szociális Szolgáltató Központnál, a terveik megvalósítását mintegy 40 millió forint segíti. Pocsaj települése 55 millió forinttal lett gazdagabb, mely forrást a helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére fordíthatják. Vámospércs mintegy 60 millió forintból a járóbeteg szakellátás fejlesztését végezheti el, Komádiban pedig csaknem 160 millió forintból a leromlott városi területek rehabilitációját és szociális városrehabilitációt végezhet el az önkormányzat. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában