Infláció a mindennapokban

2022.11.16. 11:34

Harmadával nőhet a térítési díj Debrecenben

A közgyűlés dönthet az étkeztetés díjának emeléséről.

Illusztráció: MW-Archív

Fotó: Unger Tamás

Közel harmadával emelkedhet a gyermekétkeztetés térítési díja Debrecenben januártól; erről is szavaz a közgyűlés a csütörtöki ülésén. 

Az előterjesztő, Szűcs László, a a Gazdálkodási Főosztály vezetője a jelenlegi élelmiszer ágazati magas inflációs adatokkal (2022. szeptemberi KSH adat szerint 35,2 százalék), indokolja a 29 százalékos emelés szükségességét.

Néhány esetben eltérő mértékű lehet az emelés. Három intézmény saját főzőkonyhával van ellátva; a Boldogfalva Óvoda esetén a térítési díjak 10 százalékkal, a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központnál 50 százalékkal, a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézményében a normál étkezés esetében 25 százalékkal, a speciális ellátásnál 20 százalékkal, a diétás étkeztetés esetében pedig 41 százalékkal nőhetnek a díjak. Továbbá, a szociális ellátást biztosító DMJV Városi Szociális Szolgálatnál alkalmazandó térítési díjak 20 százalékkal emelkedhetnek.

Mint Szűcs László felidézi, a gyermekétkeztetés vonatkozásában 2021. évben 330 millió, míg 2022-ben már 785 millió forint az önkormányzat önereje. Ez az összeg 2023-ban várhatóan 2,3 milliárd forint lesz. Az állami támogatások összege 2021-ben 1,44 milliárd, idén 1,72 milliárd forint és a jelenlegi információk alapján 2023. évre nem számíthatunk ennek az összegnek a növekedésére. 2022-ben az élelmezési kiadások nagyságrendileg 24 százalékát fedezik a szülőktől beszedett térítési díjak, ez az arány a 29 százalékos térítési díj emelési javaslat alapján várhatóan 22 százalékra csökken, a kiadások magas növekedése miatt – áll az előterjesztésben. 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában