Elektromos meghajtás

2022.11.22. 12:36

Annyira halk a debreceni cégek új kamionja, hogy csak akkor hallod, ha rád dudál – mutatjuk videón is!

A fenntarthatóság jegyében fogott össze két debreceni vállalat, amelyek egy elektromos meghajtású kamionnal rukkoltak elő.

A logisztikai hatékonyság növelése érdekében, a környezetbarát megoldásokat keresve és azokat alkalmazva igyekszik fejleszteni szolgáltatásait a Trans-Sped Csoport. A több mint harminc éve működő vállalkozás a Schaeffler Magyarországgal közösen kifejlesztett új elektromos vontatót állított üzembe Debrecenben. Kedd délelőtt sajtónyilvános bemutatót tartottak, ahol Fülöp Zsolt, a Trans-Sped ügyvezetője köszöntőjét múltidézéssel kezdve felidézte: a vállalat indulásakor összesen három fős volt a dolgozói létszámuk, amely mára 903 főre növekedett. A cég kezdetben szállítmányozással foglalkozott, olyan járművek tartoztak a flottájába, mint a Rába vagy az IFA. A kilencvenes évek elején még a mobiltelefonok sem voltak elterjedve hazánkban, ma már számítógéppel szerelt kamionokkal dolgoznak.

Fülöp Zsolt, a Trans-Sped ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

– Rendkívül fontos volt számunkra, hogy a fenntartható fejlődéssel foglalkozzunk. 2013 óta rendelkezünk környezetirányítási rendszerekkel. Raktárainkban csak elektromos meghajtású járművekkel dolgozunk, 2010 óta ezekben csak hőszivattyús fűtési rendszert alkalmazunk, továbbá napelemrendszereket is telepítettünk ezekre az épületekre – emelte ki az ügyvezető, aki hozzátette: az éves energiafelhasználásuk mintegy 30 százalékát saját maguk tudják előállítani.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Úgy gondolom, a jövő Debrecenben épül, a város száguld előre, hogy az elektromobilitás fellegvára legyen. Ennek érdekében az elmúlt években nagy utat tettünk meg, és büszkék lehetünk azokra a vállalkozásainkra, amelyek a jövőben gondolkodnak

 – fogalmazott beszédében Balázs Ákos. Az alpolgármester rámutatott: a város komoly városfejlesztési víziójával (Debrecen2030 program) együtt új környezetpolitikát is hirdetett, melynek célja a fenntartható jövő és a fenntartható ipar kialakítása. Ebben kiemelt szerep jut az elektromobilitásnak. Azt is elmondta, a város és annak Zöld Munkacsoportja, valamint a Future of Debrecen mozgalom számos kezdeményezéssel igyekszik minél több embert elérni a környezettudatosság, fenntarthatóság üzeneteivel. Ennek részeként hozták létre például Fenntartható Debrecen Díjat, valamint a Fenntartható Debrecen Nagydíjat, melyekre – annak ellenére, hogy szigorú vállalásokat kell megvalósítani – nagy az érdeklődés a helyi vállalkozások részéről. – Elsőként jelentkeztünk a Zöld Busz Programra, melynek eredményeként ma már 12 elektromos autóbusz jelent meg a helyi tömegközlekedésben, továbbá a jövőben a Debreceni Virágkarnevál virágkocsijai is elektromos meghajtásúak lesznek – tette hozzá Balázs Ákos.

A két cég egy gyári dízel vonatót alakított át és szerelt fel elektromos hajtáslánccal kifejezetten városi és ipari alkalmazásra. Ez a technológiai újítás - az éves szinten összesen 35 000 km, Debrecen városában megtett úton - jelentős CO2, NOx, valamint szállópor és zajterheléstől mentesíti a várost.

Szujó Zoltán
Forrás: Kiss Annamarie

A kamion paramétereit a helyszínen Szujó Zoltán ismertette:

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában