Vészmegoldás

2022.10.21. 13:30

Van terv arra az esetre, ha muszáj lenne csökkenteni a távhőszolgáltatást

Amennyiben szükségessé válna a távfűtés korlátozása, az az egészségügyi, szociális, köznevelési, vagy gyermekjóléti feladatot ellátó közintézményekhez kapcsolódó hőközpontokat csak végső esetben érinthetné.

Illusztráció

Forrás: MW-archív

Ez derül ki abból a rendeletmódosításból, melynek tervezete csütörtökön kerül a debreceni képviselők elé.

Ez az intézkedéstervezet nem új, eddig is tartalmazta az – egyébként 2006-ban megalkotott – távhőrendeletet, most csak arról van szó, hogy dr. Szekeres Antal jegyző előterjesztésére néhány önkormányzati rendeletet aktualizálnak, pontosítanak, az időközben megváltozott törvényekhez igazítanak.

A távhőrendelet ezen része már 2006-ban egy esetleges „országos tüzelőanyag-hiány miatt fellépő termeléskiesés” vagy környezetvédelmi okok kapcsán rögzítette a lehetséges korlátozásokat, hangsúlyozva, hogy ezek akkor léphetnek életbe, ha „a korlátozás oka más eszközökkel nem szüntethető meg és az önkéntes korlátozás sem eredményes”.

A korlátozás – annak okától függően – lehet általános, amikor az minden felhasználó hőigényét érinti, és lehet részleges, amikor csak egyes területrészekre terjed ki. Az egyes fokozatokban korlátozható hőteljesítményt a csúcshőigények alapján határozták meg, az a külső napi átlaghőmérséklet függvényében változhat, de arányaiban rögzített.

A lehetséges korlátozás első fokozatában az egyéb felhasználók (üzemi és egyéb létesítmények) hőközpontjaiban a használati melegvíz-szolgáltatási célú távhőellátást felfüggesztik, és a fűtési célú hőfelhasználást 50 százalékkal csökkentik.

A második fokozatban a lakossági felhasználókat ellátó hőközpontokban a használati melegvíz szolgáltatási célú távhőszolgáltatást felfüggesztik.

A harmadik fokozatban a lakossági felhasználók fűtési célú távhőszolgáltatását 20 százalékkal csökkentik.

A negyedik, legmagasabb fokozatnál az első háromba tartozó valamennyi felhasználó részére a távhőszolgáltatás szükséges mértékű arányos csökkentése lép életbe.

Az egészségügyi, szociális, köznevelési vagy gyermekjóléti feladatot ellátó közintézmények vonatkozásában a távhőszolgáltatás csak végső esetben korlátozható – áll a rendeletben, mely 36 ilyen hőközpontot sorol fel szerte a városban; ezek bölcsődéket, óvodákat, orvosi rendelőket, szociális intézményeket látnak el. 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában