Friss adatok

2022.07.25. 10:35

Csökkent a megye népessége az első negyedévben

2022. I. negyedévében Hajdú-Bihar megyében kevesebben születtek, és kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban.

Az ebből adódó természetes fogyás a megye népességét 765 fővel csökkentette. A foglalkoztatottak száma az országos csökkenéssel szemben lényegében nem változott (-0,1%), míg a munkanélkülieké a hazai átlaggal szemben emelkedett (1 százalékkal) 2021 I. negyedévéhez képest. A foglalkoztatási arány (70,1%) és a munkanélküliségi ráta (5,3%) is kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál – derült ki a KSH kimutatásából.

Mint írják, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 23 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Összege (431 ezer forint) továbbra sem érte el az országos átlagot (508 ezer forint). A nettó átlagkereset 286 565 forint volt.

A telephelyi adatok alapján az ipar 2022. I. negyedévi teljesítménye 5,8, a megyei székhelyű építőipari szervezetek termelése 33 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene 13 százalékkal bővült. Az év első három hónapjában 48 százalékkal visszaesett az épített lakások száma az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az első negyedévében többszörösére nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de jelentősen elmaradt a járvány előtti szinttől. A kiskereskedelmi forgalom volumene 13 százalékkal emelkedett, egy lakosra jutó összege 291 ezer forint volt, az országos átlagnál (337 ezer forint) kevesebb.

A munkanélküliségi ráta 5,3 százalékos volt, a foglalkoztatási ráta pedig 70,1 százalékos. Kiderült az is, hogy ezer lakosra 197 regisztrált vállalkozás jutott, és az egy lakosra eső ipari termelés összege 639 ezer forintra rúgott az első negyedévben.

CH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában