pályázati források

2021.11.15. 16:57

TOP Plusz: eldördült a startpisztoly, hamarosan kezdődhetnek az újabb fejlesztések a megyében

Ekkora indulási összeg soha nem volt: az országos keret eléri az 1800 milliárd forintot.

Fotó: Kiss Annamarie

Információs napra hívta össze a megye településeinek vezetőit a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a Megyeházára, ahol hétfő délután a TOP Plusz pályázati felhívásai kapcsán a Pénzügyminisztérium több főosztályvezetője tartott szakmai előadást.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke | Fotó: Kiss Annamarie

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a 2014-2020-as Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végéhez közelednek, de párhuzamosan megnyitották a 2021-2027-es TOP Plusz forrásoknak a tervezését, az első felhívások már meg is jelentek. Mint mondta, a projektindító nap egyik legfontosabb üzenete, hogy a kormány nem vár a brüsszeli partnerségi megállapodás jóváhagyására, lehetővé teszi azt, hogy minél hamarabb elkezdhessék a források lehívását. Hangsúlyozta, Hajdú-Bihar megye esetében rendkívül kedvező mutatók vannak, hiszen a 2014-2020-as időszakban Debrecen körülbelül 43 milliárd forint fejlesztési forrást tudott tervezni, a megye pedig 49,6 milliárd forintot, az utóbbi növekedett is, több mint 64 milliárd forintot sikerült eddig felhasználni.

„Ami számunkra az egyik legfontosabb, hogy Hajdú-Bihar megye összesen több mint 116 milliárd forint fejlesztési kerettel rendelkezik a 2021-2027-es ciklusban, minden reményünk megvan arra, hogy a kormány még újabb forrásokat biztosítson a megyék számára.”

Az országos keret eléri az 1800 milliárd forintot is, a megyei elnök leszögezte, ekkora indulási összeg soha nem volt.

Nagyobb fegyelmezettséggel

Pajna Zoltán elmondta, már most el kell kezdeni a munkát, a terveik szerint közel 50 milliárd forintos fejlesztési forrásra már decemberben, januárban be tudják nyújtani a pályázatok az irányító hatóság részére.

– Mindenkit arra kérek, hogy egy kicsit nagyobb fegyelmezettséggel kezdjük el a projektek előkészítését és megvalósítását, mint a 2014-20-as időszakban, hiszen még mindig vannak olyan programok, amelyek vagy nem indultak el, vagy még nem zárultak le – húzta alá.

Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt kérte a megjelentektől, hogy ugyanazt csinálják végig, amit az elmúlt hét évben.

„Próbáljunk meg egy kicsit gyorsabban, kicsit ügyesebben, kevesebb hibával dolgozni és akkor a mi elvárásaink teljesülni fognak.”

Mint mondta, Magyarország kormánya arról döntött, hogy a településfejlesztésre rendelkezésre álló forrásokat a településeken keresztül juttatja el a gazdaságba, ennek a legjobb módja, hogy folytatják TOP-ot.

Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára | Fotó: Kiss Annamarie

– Továbbra is 100 százalék előfinanszírozással fogunk működni, a településeknek nem kell önrészt beletenni azokba a fejlesztésekbe, amelyekhez finanszírozást kapnak. Azt is fontos elmondani, hogy ezeket az összegeket a hazai adófizetők pénzéből biztosítjuk, azért hogy szabályszerűen megvalósítsák a fejlesztéseket, majd benyújtsák hozzánk a számlákat. Miután ezek megvannak, a mi feladatunk lesz, hogy ezeket az Európai Bizottság felé is elszámoljuk és uniós támogatássá átformáljuk – beszélt a folyamatról, hozzátéve:

Mindenkitől azt szeretném kérni, hogy igyekezzen szabályszerűen és pontosan végezni a munkáját a következő időszakban, hiszen csak így van arra lehetőség, hogy azt az ütemtervet, tempót tudjuk tartani, amelyet megkövetel a jelenlegi gazdasági környezet.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, az 1800 milliárd forint hatalmas összeg, az a cél, hogy ez most ne hét év alatt, hanem lehetőség szerint minél gyorsabban működő fejlesztésekké váljon. Tudatta, az önkormányzatok első körben január 15-ig tudják beadni a pályázatokat. – Számos olyan egyeztetésen vagyunk már túl, amely alapján azt merem állítani, hogy az Európai Unióban a legjobban sikerült településfejlesztési operatív program lesz a mostani – jelentette ki.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában