épül, fejlődik

2021.07.21. 07:30

Debrecen minden téren erősödik

Most van lehetőségünk újragondolni, miben lesz más az életünk.

20210714 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló BMW beruházási munkafolyamatok.

Fotó: Kiss Annamarie

A leendő debreceni oltóanyaggyár kapcsán látogatott a napokban a megyeszékhelyre Dömötör Csaba államtitkár. Ekkor a Napló arra kérte, hogy értékelje a cívisváros fejlődését Magyarország gazdasági térképén. A politikus az épülő autógyár és vakcinagyár jelentősége mellett a Debrecen 2030 programot is kiemelte: a kormány és Debrecen városa tartósan rendezte az együttműködés feladatait, mind a támogatandó projekteket, mind azok összegeit tekintve.

„A járvány harmadik hullámának leküzdése után most van lehetőségünk arra, hogy újragondoljuk, mit kell tennünk annak érdekében, hogy a biztonságunkat és a gazdaságunkat megerősítsük, miközben az egészségügyi vonatkozásokra is figyelnünk kell”

– mutatott rá a nemzeti konzultációval kapcsolatban. Mint elmondta, a kérdéssorban helyet kapott többek között a hitelmoratórium, az adó-visszatérítés, valamint a debreceni vakcinagyár is. Dömötör Csaba kiemelte: a nemzeti konzultációk jelentősége mindig az volt, hogy megtámasztották a kormányzati döntéseket, ugyanakkor fajsúlyos döntések előtt világos képet kaphat a kormányzat arról, hogy a magyarok többsége mit gondol.

Élni akar, és gyarapodó időszak elé néz Debrecen, ehhez a kormány szeretne hozzájárulni minden lehetséges eszközzel – hangsúlyozta Dömötör Csaba államtitkár a Naplónak nyilatkozva, a Debreceni Egyetem Innovációs Központjában.

Hozzáfűzte: ezért nyújtott támogatást a kormányzat többek között Ebes vasútvonalának fejlesztéséhez, ami nem csupán infrastrukturális beruházás, hanem olyan is, mely hosszú távon javíthatja az életszínvonalat. A kormány csaknem kétmilliárd forintot ad a Főnix Csarnok megújítására, mely a kézilabda-Eb otthona lesz, októberre ez is elkészül. Említést tett a Csokonai Színház felújításának hatmilliárdos támogatásáról is, majd megjegyezte: a Debrecen 2030 programban a keleti elkerülő és a körgyűrű is szerepel, valamint az, hogy belátható időn belül minden bevezető út kétszer kétsávos lesz. Új villamosszakasz épül, de a terv tartalmazza a főpályaudvar és a repülőtér további fejlesztését is.

Most van ideje a tervezésnek

– Eközben örömmel látjuk, hogy a gazdasági szereplők is erősödnek, a BMW Debrecent választotta új autógyárának otthonául – emelte ki, majd hozzáfűzte: ez a tény önmagában is bizonyítja, hogy Debrecen mennyire fontos szerepet játszik a magyar gazdaság életében: olyannyira, hogy ez a gyár önmagában is szemmel látható módon erősíti meg a magyar gazdaság teljesítményét.

„Akár a kulturális élet vagy a gazdasági szereplők erősödését nézzük, az új oltóanyaggyárat vagy a turisztikai attrakciókat, Debrecen meghatározó szimbóluma Magyarország erősödésének, és a kormány ehhez minden szükséges támogatást megad”

– mutatott rá az államtitkár.

Dömötör Csabát a nemzeti konzultáció jelentőségéről is megkérdeztük. – Miután leküzdöttük a harmadik hullámot, sokan egyetértünk abban, hogy nem lesz már olyan az élet, mint korábban. Most van lehetőségünk arra, hogy újragondoljuk: miben lesz más az életünk, és mit kell tennünk azért, hogy a biztonságunkat és a gazdaságunkat megerősítsük. Eközben az egészségügyi vonatkozásokra is figyelnünk kell – fogalmazott, majd hozzátette: a debreceni oltóanyaggyár kérdése egyébként épp ezért szerepel a nemzeti konzultációban.

Akik már megkapták a kérdőívet, láthatják, hogy a kérdések jelentős része gazdasági jellegű, például az, hogy emeljék-e 200 ezer forintra a minibálbért, ami a kormányzásuk kezdetén 73 ezer volt.

Családok adó-visszatérítése

– Várjuk a válaszokat azzal kapcsolatban is, hogy a hitelmoratóriumot meghosszabbítsuk-e. A bankok nem szeretnék, de kíváncsiak vagyunk arra, hogy a magyarok mit mondanak ezzel kapcsolatban. Új témaként a családok adó-visszatérítése is helyet kapott a kérdőíven. Ha elérjük az öt és fél százalékos gazdasági növekedést, amire jó esély van, akkor az idén befizetett jövedelemadót a gyermeket nevelő családok visszakaphatják. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy ebben a kérdésben teljes az egyetértés, de tudjuk, hogy az ellenzéki pártok máshogy képzelik el a családtámogatási rendszert, más megközelítést alkalmaznának. Ha ez így van, jó lehetőség, hogy megkérdezzük a magyar családok véleményét – fejtette ki.

„A nemzeti konzultációk eddig mindig megtámasztották a kormányzati döntéseket, s megtudtuk, hogy a magyarok többsége mit gondol.”

– Ez volt a védettségi igazolványok ügyében, a családvédelmi intézkedések ügyében, vagy éppen a migráció kérdésében – emelte ki Dömötör Csaba.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában