Exportra megy

2021.07.31. 16:00

A zöldségek királya, a királyok zöldsége terem a nyíradonyi spárgaföldön

Végeztek a spárga betakarításával, a tavalyi hozamtól 18 százalékkal több termést gyűjtöttek be idén.

Fotó: Molnár Csilla

Keczán Zsolt és felesége, Keczánné Verdes Katalin 2014 óta foglalkozik spárgatermesztéssel. A kistermelőket faggattuk a növény tulajdonságairól, jótékony hatásairól, feldolgozásáról.

A korábban gyümölcstermesztéssel foglalkozó Keczán család a kereslet miatt fogott bele a spárga termesztésébe. Ehhez volt egy hathektáros földterületük, a spárga számára ideális, laza szerkezetű homoktalajjal.

– A hetvenes években a téesz­időkben is termeltek Nyíradonyban spárgát, a jelenleg nálam dolgozó napszámosok mesélték, hogy anno hajnali háromkor kezdték a munkát, s mire feljött a nap, már végeztek is a spárgasípok szedésével – mondta Katalin, akitől azt is megtudtuk, Németország és a skandináv országok a legnagyobb spárgafelvásárlók. – Szomorú tény, hogy lassan a legjobb tulajdonságát, a koraiságát veszíti el a magyar spárga, ami sajnos az értékesítéskor az árban is egyre jobban érzékelhető. Már az idén is nagy szervezettséget igényelt, hogy időben szedjük le a növényt, hiszen a forróság miatt nehéz minőségi spárgát termelni. Régebben előnye volt ennek a növénynek, hogy a legkorábban hozott profitot, hiszen már márciustól lehetett szedni, viszont az utóbbi időben az időjárás változása jelentősen beleszól a termelésbe. A növény a 15 és 28 fok közötti kiegyenlített hőmérsékletet szereti, a hőmérsékleti ingásokra érzékeny, s a szedés is külön szertartás. Van egy 19 centiméteres késünk, azzal megszúrjuk a begyűjtésre váró spárgát. Mindezt nagyon óvatosan kell tenni, hogy a földben lévő többi rügyet ne sértsük meg, mert ahogy azokat külső hatás éri, azonnal elveszti formáját: kivirágzik, meggörbül vagy megöregszik, s így sajnos nagyon sok lesz a veszteségünk – mondta Kata, hozzátéve, ha megfelelően gondozzák, táplálják a növényt 12-15 évig is lehet szedni róla a sípokat.

Keczán Zsolt és felesége, Keczánné Verdes Katalin | Fotó: Molnár Csilla

Sok munka van vele

– A spárga termeléséhez először is jelentős anyagi önerőre van szükség. Az ültetvény alá megfelelően kell előkészíteni a területet és sok szerves trágyával kell feltölteni. A mezőgazdasági gépek segítségével húzott árkokba telepítjük a magoncokat arasznyi távolságra, 30-35 centiméter mélyen a talajba. Első évben csak gondozni kell az ültetvényt, a sorok közét megtárcsázni, ha vannak bogarak, permetezni. Nem nagyon használunk növényvédő szereket, ám ha mégis kell, akkor csak meghatározott termékekből választhatunk, hiszen biospárgát termelünk. Ha spárgabogár üti fel a fejét, inkább mechanikusan, emberi erővel pusztítjuk el azokat szedés közben. Egyébként nagyon szívós és agresszív növény a spárga. Nyáron nyugalmi állapotban van, ilyenkor zajlik a tápanyagfeltöltés és a folyamatos öntözés. Ősszel, amikor a növény megszárad, le kell szárzúzózni és újra megtrágyázni az egész területet, beletárcsázva a földbe a tápanyagot. Második évben ismét csak gondozzuk és hagyjuk nőni, azért, hogy a tövek erősödjenek, s harmadik évben már fél szezont lehet szedni a spárgát – részletezi a termesztés menetét Keczán Zsolt.

Az utóbbi időben az időjárás kiszámíthatatlansága miatt egyre nehezebb a spárgatermesztés. Magyarországon évi ötezer tonna spárgát termelnek 14 ezer hektárnyi területen. A Keczán család spárgatermesztése ihlette meg fiukat, Marcit, aki az agráregyetemen a spárgatermesztésből írta szakdolgozatát, s tanárai szerint azért is különösen fontos kutatómunkája, mert ebben a témában magyar nyelven nagyon kevés szakirodalom áll rendelkezésre.

A vadak által okozott kár ezen a területen is jelentős, hiszen a vadnyulak letördelik a spárgasípokat, hiába van elkerítve a terület. Adminisztráció is jár vele bőven, több minőség-ellen­őrzésen át kell esnie a növénynek, ugyanis csak így mehet exportra a spárga. – A biokontroll tagjai vagyunk, ökospárgát termesztünk. Az ellenőrző bizottságok rendszeresen járnak hozzánk, talajmintát, vízmintát vesznek. Sok minőségi kiesésünk volt a szeles időben, mert a homok megkarcolta a növényt, s ezt már nem veszik fel exportra. Jó lenne, ha ezeket nem kellene kidobni, hanem helyi piacon tudnánk értékesíteni, mert a spárga esztétikuma a növény beltartalmát nem befolyásolja – állapította meg Katalin.

Egészséges és nagyon finom

– Amint lehetett, megkóstoltuk, milyen az íze a spárgának. Másfél hónap spárgafogyasztás után férjem vérvizsgálati eredményei javultak, például a húgysavtartalom harmadára csökkent. A spárga intenzív tisztító hatása miatt a vesebetegeknek nagyon odafigyelve kell fogyasztaniuk, mert nagyon megdolgoztatja a vesét – magyarázza Katalin, aki elmondta, hogy ők a zöld spárgát termesztik, az zamatosabb ízű. A spárga legfinomabb része a csúcsa, a meg nem nyílt rügy. Úgy tisztítják, hogy az egész szárat meghajlítják, eltörik, az így kapott felső részt felhasználják.

Molnár Csilla

Borítókép: Keczánné Verdes Katalin a spárgaföldjükön. A zöldségféle egyre nehezebben termeszthető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában