óriási drágulás

2020.11.26. 11:30

Luxus lesz a diós bejgli az ünnepi asztalon?

A legtöbb helyen 1000-1500 forinttal mérik drágábban a diót a tavalyi árakhoz képest.

20201123 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló A rossz termés miatt egekben a dióbél ára.

Fotó: Matey István

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4 ezer tonna dió teremhet az országban – így nyilatkozott az MTI-nek Apáti Ferenc októberben. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke csaknem egy hónapja azt mondta, a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog. Hozzátette: a dióbél termelői ára az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között mozgott, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500–4000 forint között alakult. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása alapján az ország diótermő területének több mint harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol az idén 3792 hektáron termesztettek diót. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye, 871 és 646 hektárral.

Akár hétezerért is

Gyenge az idei diótermés – erről számolt be a hazai média az elmúlt időszakban. Már hetekkel ezelőtt arról árulkodtak az adatok, hogy a szokásos dió­termésnek töredéke, mindössze a fele várható idén. A kedvezőtlen időjárási viszonyok és egy ismeretlen betegség is hátráltatta a termelést, a helyzet folyománya pedig, hogy helyenként igencsak aranyáron mérik a közkedvelt csonthéjas termést. A Napló utánajárt, hogy mi a helyzet a cívisvárosban.

A debreceni piacokon mindössze egy-egy standnál tapasztaltunk eltérő értéket.

Van, ahol 7000 forintot is elkértek érte, de a legtöbb kereskedő 2500-4500 forintos kilogrammonkénti áron méri a diót.

A változó árak minden esetben változó minőséget takarnak: a sötétebb színű termés a legolcsóbb, a közepes minőségű áruért mintegy 3000 forintot kérnek a kereskedők, a világos színű, nagyobb méretű portéka kapható 4000 forint felett. Az árusok azt mondják, sokkal kevesebb termett az idén dióból, és ennek nem csupán az időjárás kiszámíthatatlansága volt az oka.

A legszebb áruért több ezer forintot kell fizetni a vevőknek | Fotó: Matey István

Aros Károly kertészmérnök, aki már régóta foglalkozik diótermesztéssel, lapunk érdeklődésére elmondta: a tavalyi diótermésnek mindössze tizedével számolhatott ebben az évben. – Tizennégy diófám van, és azokon összesen, héjasan csak harminc kilogramm termés volt, ami nem volt beteg. Nem tudjuk az okát, és nem is tudtunk védekezni ellene, hiába küzdöttünk. Az egyébként viszonylag igénytelen diófát nem nagyon lehet permetezni, a termése pedig hirtelen romlott – részletezte.

Karácsony előtt drágulhat

A debreceni piacokon szinte alig találkozni vásárlóval, a koronavírus-járvány miatt most is sokan inkább távol maradnak ezektől a helyszínektől. A kereskedők szerint ez az állapot is befolyásolja az árakat. Az általunk megkérdezett árusok egyetértettek abban, hogy alacsonyabb a kereslet az idén a dióra. Habár vásárolnak belőle, egyértelműen kisebb adagokat kérnek a vevők. – Tavaly 2000-2500 forintért lehetett kapni a diót, és legfeljebb a makulátlan minőségű termés volt a drágább. Ehhez képest idén a másodosztályú dió ára is 3500 forint, és karácsonyig várhatóan még feljebb megy majd az ára. Nehéz a beszerzés, valóban kevesebb termett az idén. Azt tapasztalom, hogy megveszik így is, de inkább kevesebbet kérnek belőle – mondta Matlag Krisztina.

Majorné Berczi Erika és kisfia, Major Olivér az ára ellenére is szívesen vásárol a közkedvelt termésből | Fotó: Matey István

Felmerül a kérdés, hogy a magas árak hogyan befolyásolják majd az ünnepi menüsort. Vajon felkerül a karácsonyi asztalra a hagyományos, illatos diós bejgli? – Minden évben sütök bejg­lit, de idén maximum egy rúd lesz a diós, mert az ára a csillagos égig ér, inkább mákosból lesz több, mert a mák még megfizethető árban van. Nyugdíjasként képtelenség megvenni a méregdrága alapanyagokat, de mindenképpen szeretném, ha az ismert és szeretett sütemény ott lehetne az ünnepi asztalon. Legalább fél kilogramm diót veszek, amíg nem lesz még drágább, és elteszem a fagyasztóba, ott nem avasodik meg – vélekedett egy idős hölgy.

Januárra visszább eshet

Madai Attila, aki az egyik debreceni kispiacon árulja portékáját, elmondta, a rémhírek egyik évben sem kerülik el az árukat.

„A termelők rendszerint hivatkoznak a károkra, amelyek a termést érik, a vásárlók pedig sok esetben az eladókat hibáztatják a magas árakért. Azt mondják, biztosan csak hasznot akarunk rajta húzni, pedig nem így van.”

A dióból idén kevesebb termett, és így az ára is emelkedett az elmúlt évhez képest. Most még kevesebb fogy belőle, sokallják az árát a vevők, de a tapasztalatok szerint a karácsony előtti időszakban átlagban naponta akár 10 kilogramm is elfogy belőle a standomnál – mondta.

BBI

Borítókép: Bernát Ferencné azt tapasztalja, hogy az ára miatt idén nagyon kevesen vásárolnak diót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában