Ingatlan

2020.04.10. 16:00

Aki teheti, nem most vásárol lakást

A koronavírus-helyzet az albérleteket és a bérleti helyiségeket érinti leginkább.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A debreceni ingatlanpiacra is hatással van a koronavírus miatt kialakult helyzet. A járvány következtében kevesebb az emberek között a kontaktus, akik tehetik, inkább otthon maradnak, s az ingatlanvásárlást halasztják. A Napló által megkérdezett szakértő szerint az ingatlanforgalmazásokban már a járvány megjelenése előtt is csökkenés volt tapasztalható, a koronavírus hatása azonban hozzájárult ahhoz, hogy

szinte teljesen elcsendesedett az érdeklődés.

– Jelenleg azok az ügyletek vannak még folyamatban, ahol épp kényszerhelyzetben vannak az eladók és a vevők, azaz például akik már eladták az ingatlanukat, de másikba kell költözniük, vagy az élet úgy hozza, hogy muszáj pénzzé tenniük lakásukat/házukat – fogalmazott Kiss Sándor ingatlanközvetítő.

A szakember úgy véli, a koronavírus leginkább az albérleteket és a bérleti helyiségeket – irodákat, üzleteket – érinti leginkább, utóbbinál a jelenlegi jogszabályok miatt számos üzletnek be kellett zárnia, vagy legalábbis korlátozottan lehetnek nyitva, mely hatalmas forgalomkiesést jelenthet, ami aztán a bérleti díjak kifizetésére is hatással lehet.

Sokan kivárnak

Debrecen egyetemváros, mely azt jelenti, számos albérlet a diákok számára volt fenntartva, a koronavírus miatt azonban nagyon sokan hazaköltöztek, és távoktatásban folytatják tanulmányaikat. – Úgy néz ki, az egyetemeken szeptemberben indul újra az élet, addig a szerződésen és az emberi hozzáálláson múlik, hogy visszamondhatják-e az albérletet a hallgatók vagy sem, mindenesetre nagy valószínűséggel kiürülnek a lakások. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a bérbeadók nagy részének van annyi tartaléka, hogy ezt az átmeneti időszakot kivárják. Biztos lesz olyan, aki inkább azt mondja, hogy befejezi, és nem adja bérbe többet, inkább eladja, mert most belefáradtam, vagy nehézségekbe ütközik, de bizakodunk benne, hogy szeptembertől visszaáll az élet, és rendeződik a piac is. Ez egy rövid távú helyzet, amit a bérbevevő is tud kezelni, és a bérbeadó is át tud hidalni – hangsúlyozta az ingatlanközvetítő. Kiss Sándor úgy véli, ha az embereknek a pénze a nagyvárosokban ingatlanba van fektetve, az hosszú távon mindenképp jó helyen van, de biztosan lesznek olyan tulajdonosok, akiknek üzleti veszteségek vagy egyéb okoknál fogva szükséges megválniuk attól.

– A tavaly elindult árcsökkenés/árrendeződés a járvány után is megfigyelhető lesz, de lényeges árzuhanásra nem számítunk, egy-két esettől eltekintve, ahol mindenképp pénzzé kell tenni az ingatlant – fűzte hozzá Kiss Sándor, aki arra a kérdésre, miszerint a koronavírus-járvány összeroppanthatja-e az ingatlanpiacot, határozott nemmel válaszolt. – Az ingatlan alapvetően lakhatás, életviteli kérdés, nem pedig üzleti. Véleményem szerint most mindenki a saját biztonságát figyelembe véve dönt, hogy muszáj-e megválni az ingatlanjától, vagy sem. Roppanásról nem beszélnék. Aki teheti, inkább kivár, tehát nem biztos, hogy most cseréli nagyobbra, vagy kettőt vesz az árából.

Akinek nem szükséges, most halasztja a döntést, és várja, mi történik az elkövetkező egy évben

– közölte Kiss Sándor.

Járvány idején online ügyintézés

Baráth Norbert ingatlanközvetítő szerint nagy kérdés, mikor fog az egyetemi oktatás visszaállni a normál kerékvágásba, azonban azt tapasztalja, vannak olyan bérbeadók, akik töredékáron adják ki ingatlanukat; vannak, akiknek a lakása visszatér a piacra, és olyan is előfordul, hogy aki eddig rövid távon adta ki lakását, most megpróbálja hosszú távon bérbe adni.

– Akik mindenképp venni vagy eladni szeretnének, nem kell erről lemondaniuk, hiszen a 21. században az informatika eszközei besegítenek abba, hogy egy tranzakciót biztonságosan végig lehessen vinni. Mint ahogy eddig is sokan tették azt, lehet online keresgélni – természetesen vásárlás előtt a fizikai megtekintés elengedhetetlen, de odafigyelve ez is kivitelezhető –, az adásvételi szerződés és az energetikai tanúsítvány elkészítése online is megoldhatók, csakúgy, mint ahogy a hitelszerződéseket is el lehet indítani online, s mindössze az utolsó lépésben kell csak a bankban aláírni a papírokat – jegyezte meg Baráth Norbert.

Pálfi-Tóth Zoé

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában