mezőgazdaság

2020.01.19. 14:53

Szoboszló környékére kellett a legtöbb víz

Csapadékosabb év volt a tavalyi, kevesebb öntözővizet igényeltek a gazdák megyénkben.

Fotó: Kozma István

Bár a mezőgazdaságban egyre több problémát okoz a sokszor aszályos tavasz és nyár, tavaly nem panaszkodhattak a megye gazdái: az időjárás 2019-ben csapadékosabb volt a korábbinál. Ez a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-től (TRV) előző évben igényelt, majd felhasznált öntözővíz mennyiségén is meglátszik, az kevesebb volt a két évvel korábbinál.

Egyedül Hajdúszoboszló környékén értékesített a társaság az előző évinél több öntözővizet: 1,4 millió köbmétert. Ennek oka, hogy errefelé vízigényesebb növényi kultúrákat, például csemegekukoricát vetettek a gazdák. Természetesen itt igényelték meg a legtöbb öntözővizet is: 2,1 millió köbméternyit. Érdemes tudni, hogy érvényes vízjogi engedély alapján az év elején megigényelt vízmennyiség nem egyenlő az évközben szolgáltatott tényleges mennyiséggel. A vízfelhasználás az időjárástól függ. A vízművek mindig a napi vízigények alapján táplálja bele a rendszerbe a szükséges vízmennyiséget.

Az öntözés mellett az ipari vízfelhasználás is jelentős volt ezen a területen: erre a célra csaknem egymillió köbméter vizet biztosított a cég. Halastavi vízellátásra a Nyugati-főcsatornán 65 millió köbmétert, ökológiai célra pedig 3 millió köbméter vízmennyiséget szolgáltatott a TRV .

Hajdú-Bihar megyében összesen 2,5 millió köbméter öntözővíz fogyott.

Joó Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában