fotókkal

2019.10.15. 11:58

„Építsd a jövőd!” – szakmai fórum a debreceni Péchyben

Építsd a jövőd! címmel rendeztek építőipari szakmai találkozót október 15-én kedden a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumában.

Fotó: Matey István

Az Európai Szakképzési Hét keretében megtartott rendezvény célja, hogy segítse a diákokat és szülőket a pályaválasztásban.

Az iskola tornatermében ingergazdag interaktív kiállítóterek várták az építőiparhoz kapcsolódó szakmák iránt érdeklődőket. Lehetőség nyílt testközelből megismerni a különböző szakmákat, azok működését, kipróbálni az anyagokat, szerszámokat, valamint a foglalkoztató cégek által kínált jövőképet és kereseti lehetőséget is.

– Jövőt építeni nagy felelősség, de életpályát és karriert még inkább. A magyar gazdaság és a magyar háztartások létkérdése, hogy legyenek felkészült szakemberek. Az építőipar kapcsán pedig mindez különösen fontos – mondta a rendezvény megnyitóján Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja.

 

Hozzátette: 2020 szeptemberétől a szakképzésben olyan átalakulás zajlik le, melynek egyik fontos pillére a nagy lehetőségeket rejtő technikus képzés bevezetése. Cél, hogy a technikusként végzett fiatalok könnyebb úton, előnyökkel léphessenek be a felsőoktatás világába. Tirpák Zsolt szerint talán véget ért az az időszak, amikor szakmát tanulni ciki volt. Ma már ez egyre inkább erkölcsi presztízst és anyagi megbecsülést jelent – mondta.

A megnyitón elhangzott, hogy a program keretein belül bemutatkozó két építőipari szakképző iskola, a technikus képzést folytató Péchy Mihály Építőipari Szakgimnázium és a szakképzést folytató Építéstechnológiai Szakképző Iskola együttműködik az új rendszer kapcsán. – Az építőipar úgy teljes, ha ez a két intézmény kéz a kézben együtt dolgozik, és a szakember képzés minden szintjét és szegmensét le tudják fedni – mondta a kancellár.

Dr. Kocsis Imre, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának tanszékvezetője emlékeztetett: a továbbtanulni vágyó diákok helyben, Debrecenben megtalálják a középiskolában megkezdett szakmai képzésük, magasabb szinten történő folytatásának lehetőségét. Ismertette az egyetem építőiparhoz kapcsolódó széles képzési kínálatát, melynek kapcsán elmondta, idén elindult a mérnöktanári képzésük is, mellyel biztosítani tudják a tanárutánpótlást is a szakmai képzőterületeken. A tanszékvezető Tirpák Zsolthoz csatlakozva hangsúlyozta: a szakmai képzésből érkező mérnök hallgatók óriási előnnyel rendelkeznek a szakmai tárgyak tanulásakor, a gimnáziumból érkezőkkel szemben.

Az Építsd a jövőd! országos szintű szakmai rendezvény elsősorban az általános iskolások számára teremt kiváló alkalmat a továbbtanulási lehetőségeket illetően. Karika Rozália, a Debreceni Tankerületi Központ kabinetvezetője elmondta, a szakmai fórum partnereként céljuk, hogy minden gyermek érdeklődésének és képességének megfelelő pályát válasszon.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában