Albérlet felhozatal Debrecenben

2019.08.02. 14:00

Keresik a gólyák a megfelelő lakot

Bútorozott, gépesített, egyetemhez közeli – még mindig ez a sláger.

Fotó: Illusztráció, AFP

A napokban derültek ki a felvételi ponthatárok, s mintegy gombnyomásra ezzel együtt kezdetét vette az albérletek iránti roham is. A diákok körében még mindig a bútorozott és gépesített, egyetemhez közeli lakások vannak előnyben. Ha netán az egyetemek közelében nem találnak megfelelőt, a belváros is ideális helyszín lehet; s csak végső soron döntenek más környék mellett.

– Debrecenben rengeteg kiadó szoba van, melyek havi bérleti díja 20 és 60 ezer forint közé tehető – kezdte Gór Péter ingatlanközvetítő. Kifejtette, a garzonlakásokat havi 65 ezertől 130 ezer forintig, míg a másfél-két szobás lakásokat havi 75 ezer forinttól kínálják a cívisvárosban az albérlőknek. Ám akinek van mit a tejbe aprítania, akár 800 ezer forintért is bérelhet lakást Debrecenben, s ezért az összegért egy több mint 200 négyzetméteres, ötszobás, új építésű ingatlanban lakhat. Népszerűek még a házak és házrészek, ezeket 50 ezer forinttól lehet bérelni, illetve aki nem veti meg a fényűzést, és telik is rá, akár 1 millió 625 ezer forintot is fizethet havonta azért, hogy egy luxusházban éljen. Gór Péter elmondta, a házkiadás nem annyira jellemző, beszélgetésünkkor például 1000 lakás mellett mintegy 70 családi házat hirdettek meg albérletként. Nagyjából 70–80-ra tehető a száma a bútorozatlan lakásoknak, pedig igen nagy rá a kereslet, a családok és dolgozók körében.

– Megjelentek az úgynevezett hostel szobák is, melyeket magánkollégiumokban alakítottak ki. Ezeket 60 ezer forinttól lehet elérni rezsivel együtt, de átlagosan 90 és 110 ezer forint között mozog az áruk – mondta a szakember.

Egyetemváros Debrecen

Gór Péter arra is kitért, hogy a felsőbb évesek már korábban el szokták kezdeni az albérletkeresést, hogy kimaradjanak a rohamból. Így ők a jobb és olcsóbb albérletekhez könnyebben hozzájuthatnak. A júliustól szeptemberig tartó időszakban leginkább a gólyák keresnek magukat megfelelő otthont, ám jelenleg egyre több dolgozó is megjelent a piacon.

Debrecen egyébiránt éppen csak arasznyival van lemaradva a fővároshoz képest. Míg egy garzonlakás Budapesten átlagosan 120 ezer forint havonta, addig a cívisvárosban ez az összeg 100 ezer forintra tehető.

– Az a tendencia, hogy most egy darabig még növekedni fognak az árak, ahogyan fogynak az albérletek. Októberre és novemberre – mire a hallgatók már valószínűleg megoldották a lakhatásukat – csökkennek majd kissé a bérleti díjak. Ha valaki októberig nem tudja kiadni az albérletét, utána már sokkal nehezebb dolga lesz – fogalmazott az ingatlanközvetítő.

Vass Kata

Csendesedett a lakáseladás

Az iránt is érdeklődtünk, jelenleg mennyire jellemző Debrecenben az, hogy befektetésként vásárolnak ingatlant. Gór Péter elmondta, most jellemzően megállt a vásárlás, kevés a befektető, de minden bizonnyal azért, mert nyári szünet van, és mással foglalatoskodnak az emberek. Az ingatlaneladásokba a babaváró hitel is besegített, igaz, azok a családok saját részre vásároltak lakást vagy házat. A lakáspiacon vásárlás terén azonban még előtte állunk a legerősebb hónapoknak, jellemzően szeptemberben és októberben adják el a legtöbb ingatlant.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában