Hajdúsági Expo

2019.08.08. 17:30

Három parádés nap a hajdúk fővárosában

Elkezdődik a Hajdúsági Nyár rendezvénysorozat, amelynek kiemelt rendezvénye a Hajdúsági Expo.

Fotó: Horváth Tamás

Immár 8. alkalommal lesz Hajdúsági Expo Hajdúböszörményben. A rendezvényen traktorkarnevál és traktorhúzó kupa, ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági és erdészeti gépkiállítás és termékbemutató várja az érdeklődőket.

A „hajdúk fővárosában” 2003 óta rendezik meg a Kelet-Közép-Európában is egyedülálló traktorhúzó bajnokságot. Idén is fantasztikus gépcsodák érkeznek a városba, az európai versenyzők mintegy 12 versenygéppel mérik össze tudásukat és erejüket augusztus 10-én és 11-én. Augusztus 9-én szakmai konferenciával veszi kezdetét az eseménysorozat, pénteken délután a szokásos traktorkarnevál borzolja a kedélyeket: a város nagykörútján a hétvége szereplői parádés hangulatot teremtve tesznek egy tiszteletkört.

A föld szeretete

– A Tractor Pulling az USA-ban született az ’50-es években, Európába a ’70-es években jutott el. Az első Európa-bajnokságot 35 évvel ezelőtt tartották, és mára már 15 európai ország tagja az Európai Tractor Pulling Szövetségnek. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy hazánkat a hajdúböszörményi traktorhúzó egyesület képviseli 2014 óta – mondta el a Naplóban dr. Ficsor László, az egyesület elnöke.

– Az első böszörményi traktorhúzó versenyt Bodnár János önkormányzati képviselő kezdeményezésére rendezték meg. A megmérettetés támogatásra talált a város vezetői, valamint a településen élő gazdák és vállalkozók körében is. Mára számos regionális és országos cég tartja fontosnak jelenlétét a „traktorhúzón”. A rendezvény elismertségét és sikerét az is fémjelzi, hogy az utóbbi években az Európai Traktor Pulling Szövetség segítségével szervezzük. A több ezer ember számára szórakozást, kikapcsolódást jelentő háromnapos verseny látványos felvonulással veszi kezdetét, amikor a több száz amatőr és épített versenytraktor, valamint sok különleges járműcsoda konvojt alkotva a város nyolc kilométeres körútján – a történelmi belváros érintésével – vonul végig. A felvonulást az elmúlt esztendőkben több ezren tekintették meg – folytatta. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, az óriási gépek látványán túl a hajdúsági föld szeretete és megbecsülése, a gazdálkodás iránti ősi ragaszkodás motiválja a szervezőket és a látogatókat is. Épp ezért nem hiányozhat a rendezvényről a mezőgazdasági konferencia és a gépkiállítás sem.

A robbanás erejével

A böszörményi traktorhúzó verseny idén is az Európa Kupában részt vevő külföldi csapatok bemutatkozása lesz. A verseny augusztus 10-én a super stock kategória megmérettetésével veszi kezdetét. Európa négy országából érkeznek (holland, belga, dán és olasz) versenyzők. A lényeg az erő és az ügyesség játéka, mellyel a négy és fél tonnás traktor a súlypadot végighúzza a 120 méteres versenypályán a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium melletti területen. A speciális agyag-homok keverésével és tömörítésével épített pálya ma egyedülálló Magyarországon. A super stock kategória az USA és az EU kedvelt osztálya, hiszen a gyári traktorok színe, márkája jól felismerhető. De ez már nem az az erőgép, ami a földeket műveli és a gazdákat segíti. Ezek a traktorok több ezer lóerős, pattanásig feszített gépszörnyek. Látványuk és hangjuk mindenkit lenyűgöz. A robbanás erejével felpörgő motorhang kegyetlen fülsértéssel rántja ki a súlypadot a helyéről. Fülvédő kötelező a húzások alatt, főleg a gyermekek számára! A robbanás nem ér véget, hiszen a 120 métert teljesíteni kell, a súlyt a paddal együtt (sledge) húzni kell (pull). A kvalifikációs futamon könnyített súlypad szerepel, körülbelül 10 tonnás, ezt nagy valószínűséggel mindenki teljesíteni fogja (full pull). De a döntő húzásra a Belgiumból érkező súlypad 25 tonnás nehezékké válik, melyet megmozdítani és a pályán végighúzni egy fantasztikus látvány, és itt már minden méter és centiméter számít.

Az új látványelemekkel (kamionhúzás, helikopteres sétarepülés, terepjárós bemutató) bővült háromnapos rendezvényen az egész család jól érezheti magát. A helyszínen vért adók pedig napijegyet kapnak!

BB

Borítókép: A super stock kategória szereplői közül nem maradhat el az olasz Rocco testvérek csodálatos versenygépe, a Four No Hemi sem. Szokásunkhoz hűen vele kezdődik és fejeződik be a hajdúböszörményi traktorhúzó verseny

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában