a robotoké lehet a jövő

2019.05.13. 12:12

Küszöbön a terminátorok kora?

Az „okostermelésről”, az automatizált, robotizált megoldásokról, az ipar 4.0-ról rendeztek vitát.

Fotó: Matey István

– Kis és középvállalkozásoknál a modernizációt, az ipar 4.0-t sokan a robotokkal, a 3D-s nyomtatókkal, automata raktárakkal azonosítják. Arra azonban nem gondolnak, hogy ha nem tudjuk pontosan például, hogy mennyi alapanyagunk és késztermékünk van, ezek nem sokat érnek – jelentette ki az elsőként hozzászóló Borbély László, az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt iparfejlesztési tanácsadója. Elmondta: tapasztalatai szerint sokan több millió forintért vásárolnak olyan korszerű robotokat, amelyek már alkalmasak lennének arra például, hogy adatokat rögzítsenek a gyártási folyamatokról, a szünetekről, mégsem használják azokat.

A tervezés fontossága

Szabó Péter, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyvállalati tagozati alelnöke, a Schaeffler debreceni üzemének ügyvezetője szerint a cégeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy hol tartanak most és hová akarnak fejlődni a következő 5-10 évben. A „lépcsőfokokat átugrani” nem lehet. Azt ajánlotta más vállalatok vezetőinek, hogy akár a megyei iparkamara segítségével nézzenek meg több, ilyen célokkal rendelkező céget. Ezután a stratégia kidolgozásához akár külső segítséget is igénybe lehet venni. A piac felmérésekor figyelembe kell venni, mi várható a gazdaságban, például a munkaerőpiacon és mit szeretnének a vevők – emelte ki.

Fotó: Matey István

Kertész Márton, a Bystronic Magyarország ügyvezetője úgy vélte, hogy az „okosgyár” egy lehetőség. Mindenkinek a saját igényeihez mérten kell okosnak lennie. – Láttunk filmeket olyan autógyárakról, ahol sehol egy ember, csak robotok mindenütt. Nagyon okos a gyár. A magyar kis és középvállalkozások döntő részének azonban nincs erre szüksége – fogalmazott. Szerinte a közeljövőben sokkal élesebb lesz a verseny a cégek között, és azok fognak boldogulni, akik rájönnek, hol vannak hiányok, gazdasági lehetőségek.

A lízing lehetősége

Nyikos Katalin, a Deutsche Leasing Hungária Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a beruházás előkészítő szakaszában érdemes hatástanulmányt készíteni. Magyarországon a legtöbb vállalkozás tőkeszegény, vagyis érdemes külső forrást bevonni. Azonban nem mindig a banki hitel a jó megoldás, géplízingben is lehet gondolkodni – hívta fel a vállalkozók figyelmét.

Szabó Péter szerint nem jó az a vélekedés, mely szerint a robotok térhódítása miatt embereket kell elbocsátani. A felszabaduló munkaerőt új projektekben lehet foglalkoztatni.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában