Helyi gazdaság

2017.06.02. 12:40

Valamelyest javult a hazai fizetési morál

Budapest - Az örvendetes tendenciával egyidejűleg kevesebb a behajthatatlan követelések összege.

Budapest - Az örvendetes tendenciával egyidejűleg kevesebb a behajthatatlan követelések összege.

A tavalyi visszaesés után idén újra nőtt a halasztott fizetés aránya Magyarországon a vállalatok közötti értékesítésben. A piacvezető hitelbiztosító Fizetési Szokások Barométere című elemzése szerint ezt a javuló gazdasági környezet teszi lehetővé. Így Kelet-Európában a magyar vállalatok hajlandóak a leginkább a hitelre történő értékesítésre.

Széles merítés

Több mint 600 vállalat válaszait vizsgálták az Atradius elemzői. A javuló gazdasági környezet hatására egyre több vevő kéri a halasztott fizetés lehetőségét a szállítótól. – Az Atradius felmérése szerint ugyanakkor a teljes kintlévőség egyharmadánál (29,7 százalék) a vevők továbbra is késnek a kifizetéssel. Igaz, tavalyhoz képest ez jelentős csökkenést mutat, és a legalacsonyabb a régióban. Ezt azt jelenti, hogy Kelet-Európában Magyarországon történik a legritkábban késedelmes fizetés – mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

Egyre hamarabb

A magyar válaszadók a belföldi kereskedelem 75,2 százalékban, a külföldi értékesítés 57,8 százalékában tapasztalták a számlák késedelmes kifizetését. A lejárt számlák nagyobbik része szintén belföldi értékesítésekből származott, és a külföldi partnerek esetében csak kisebb arányban fordult elő késedelmes fizetés. Javult a számlák átlagos kiegyenlítésének ideje. Ez tavaly 53 nap volt, míg az idén 37 nap.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában