Helyi gazdaság

2017.05.22. 12:53

Hároméves csúcson a konjunktúra

Budapest - A cégek kirobbanó optimizmusa tizennyolc éve nem látott szintre repítette bizalmukat.

Budapest - A cégek kirobbanó optimizmusa tizennyolc éve nem látott szintre repítette bizalmukat.

A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az emelkedés elsősorban a szolgáltató cégeknek köszönhető: májusi kirobbanó optimizmusuk tizennyolc éve nem látott szintre repítette bizalmi indexüket. Eközben az ipari várakozások kissé, a kereskedelmiek jelentősen romlottak, míg az építőipariak alig, a fogyasztóiak pedig csak hibahatáron belül javultak.

Pró és kontra

Májusban két és fél éves csúcsára került az üzleti bizalmi index. Ezen belül azonban az ipari bizalmi index áprilishoz képest kissé gyengült. Nem változott az előző, rosszabb lett a következő időszak várható termelésének és a rendelésállománynak a megítélése – ezen belül az exportrendelésekről alkotott vélemény viszont javult –, miként a készleteké is. Az építőipari bizalmi index kissé emelkedett, de nem érte el márciusi, akkor tizenkilenc éves csúcspontját.

Kevesebb emelne

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben gyengült, az építőiparban kissé, a szolgáltató cégek körében jelentősebben erősödött. Kissé nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék az iparban és az építőiparban érdemben nem változott, az előbbinél minimálisan erősödött, az utóbbinál gyengült. A kereskedelmi és szolgáltató cégek körében egy hónap alatt csökkent az áremelést tervezők aránya.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában