Helyi gazdaság

2017.04.18. 11:11

Se lenyelni, se kiköpni nem tudják

Budapest - A vendéglátósok egyharmada ismeri csak az új áfakulcsot, alkalmazni még kevesebben tudják.

Budapest - A vendéglátósok egyharmada ismeri csak az új áfakulcsot, alkalmazni még kevesebben tudják.

A január elsejétől érvénybe lépett vendéglátós áfakulcs-változás részletei körül még mindig nagy a káosz a vendéglátósok körében – derült ki a Falatozz.hu portál kutatásából.

Nem mindegy…

A kérdőívet félszáz étterem képviselője töltötte ki. Az étkeztetési szolgáltatásra vonatkozó rendelet lényege, hogy 27 százalékról 18 százalékra csökken az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa mértéke. Három hónap elteltével a kétkulcsos rendszer bevezetése után azonban úgy tűnik, hogy nem voltak alaptalanok az előzetes szakmai kritikák. A kedvezményes adókulcs érvényesítésének feltételei ugyanis annyira bonyolultak, hogy az éttermek – önhibájukon kívül – nehezen értelmezik a rájuk vonatkozó törvényeket.

Mennyire gond?

A portál azt szerette volna felmérni a partner éttermei segítségével, hogy mennyire okoz gondot az új információk értelmezése és gyakorlati alkalmazása. A kutatás fő kérdései az áfaszabályokkal elsősorban azt vizsgálták, hogy a vendéglátóipari egységek mennyiben vannak tisztában a változásokkal, hogyan alkalmazzák azokat, miben látják gyakorlati előnyeiket. A további válaszokból kiderült az is, hogy az éttermek 40,4 százaléka nem tudja eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18 százalékos áfakulcsot. Nehézséget jelent az is, hogy a válaszadók 57,4 százaléka nem tudja, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes áfát alkalmazni.

Főbb akadályok

Arra is rákérdeztek, hogy milyen akadályokkal szembesülnek a vendéglátóhelyek a szabályok alkalmazásakor. A leggyakoribb gond a válaszadók szerint az, hogy nehéz eldönteni, melyik áfakulcs vonatkozik az egyes ételekre, illetve a helyben el nem fogyasztott, a vendég kérésére becsomagolt ételekre. Szintén sokszor felmerülő probléma, hogy a szolgáltatásokra és az italokra melyik áfakulcsot kell alkalmazni. A válaszadók harmada pedig nem tudja, hogy milyen áfakulcs vonatkozik az ételek kiszállítására, ami azért probléma, mert a vendéglátóipar jelentős részének ez a fő bevételi forrása. A nehezen értelmezhető szabályozás miatt az éttermek fele minden italra a magasabb áfát alkalmazza, 23,5%-a pedig az összes étel esetében jár el hasonlóan.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában